Foto: Publicitātes foto
Savākti aptuveni 17 000 eiro jeb aptuveni trešā daļa naudas, kas būs nepieciešama, lai realizētu ambiciozo Brīvības pieminekļa izgaismošanas projektu.

Naudu vāc pērn dibinātais Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds, un tā mērķis ir, lai 2020. gada 18. novembrī šis latviešu tautas simbols, tiktu ietērpts līdz šim nebijušā, mūsdienīgā izgaismojumā.

Fonda valdes priekšsēdētājs, eksprezidents Valdis Zatlers norāda, ka projekta izmaksas plānotas 35-70 tūkstošu eiro apjomā, bet precīzāku summu pateikt nevar. "Izmaksu amplitūda ir svārstīga, jo pārsvarā sadarbojamies ar uzņēmumiem, kuri piešķir lielas atlaides un bieži vien ziedo savu darbu vai pat līdzekļus idejas labā," skaidro Zatlers.

"Brīvības pieminekļa vēsture ir ļoti skarba – sabiedrība gribēja pieminekli, bet valsts teica, ka nav naudas, tauta saziedoja. Tad pienāca laiks, kad vajadzēja restaurēt, atkal valstij nebija naudas, taču iedzīvotāji spēja savākt nepieciešamos līdzekļus. Šobrīd ir nākamā fāze un, ja valstij un bagātajai Rīgas pašvaldībai nav nauda, tad, protams, mēs to izdarīsim paši," norāda Zatlers.

Viņš gan cer, ka arī politiķi iesaistīsies šajā projektā un 2020. gada valsts budžetā atvēlēs finanses, lai segtu izgaismošanā patērēto elektrību un uzturēšanas izdevumus. Šobrīd plānots līdz nākamā gada vasarai pabeigt visus tehniskos projektēšanas darbus, lai piemineklis būtu izgaismots jau 2020. gada 18. novembrī.

Šobrīd ar dronu palīdzību ir veikta pieminekļa digitāla uzmērīšana un izveidots trīsdimensiju modelis. Vēlāk arī visi iegūtie dati tiks nodoti Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes arhīvam un Rīgas pieminekļu aģentūrai. Tikmēr idejas autori turpinās darbu ar izgaismojuma modelāciju, lai drīzumā dotu iespēju sabiedrībai izvērtēt piemērotāko apgaismojuma veidu.

Zatlers uzskata: "Projektam ir jābūt ļoti augstā kvalitātē, kas arī ir vienīgais kritērijs, jo šis piemineklis ir Latvijas simbols un to apskata ļoti daudz ārzemnieku, tādējādi tas ir jāpadara tāds, lai uzrunātu jebkuru cilvēku no dažādām vietām."

Pieminekli paredzēts izgaismot trīs dažādos veidos, proti, ikdienas, kas iedegas tikai tumšajā diennakts laikā, svētku izgaismojumā, kad papildus piemineklim tiek izgaismota apkārtne un tribīnes, kuras uzstāda lielākajos svētkos. Trešais – īpašs noformējums, kas tiktu panākts ar vairāku projektoru palīdzību, uz pieminekļa projicējot vairākas krāsas un ornamentus pēc vajadzības. Trešais gadījums būs atkarīgs no nepieciešamības un pieejamās naudas.

Projektu uzticēts veikt arhitekta Austra Mailīša uzņēmumam SIA "Mailītis A.I.I.M.", savukārt video projekciju darbi būs uzticēti Mārim Kalvem, kurš veidojis projekcijas Brīvības piemineklim gaismu festivāla "Staro Rīga" ietvaros.

"Projektam noslēdzoties, fonda mājaslapa tiks saglabāta, kā virtuāls pieminekļa muzejs, lai radītu interesi un atbildības sajūtu iedzīvotājiem, tāpēc arī neejam pie lieliem sponsoriem, jo gribam, lai pie šī darba pielik roku katrs," stāsta Zatlers.

Fonda "Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds" valdē darbojas Latvijas eksprezidents Zatlers, zvērināts advokāts Sandis Bērtaitis un Pēteris Cielavs, kurš ir bijis arī "Brīvības pieminekļa atjaunošanas fonda" valdes priekšsēdētājs. "Ideja ir tāda, ka mēs gribam šo projektu realizēt, mēs apsolām šo ideju realizēt un mēs to arī izdarīsim. Mums nebūs nekādas atrunas," solīja fonda dibinātājs Zatlers.

Ideja par pieminekļa izgaismošanu Zatleram radusies ziemā, kad bija devies pastaigā un ieraudzījis, ka uz apkārt esošo Ziemassvētku rotājumu fona, pats Brīvības piemineklis atradies pilnīgā tumsā. Sapulcinot ap sevi vairākus apņēmības pilnus cilvēkus, radusies ideja dibināt fondu, lai ar sabiedrības atbalstu Latvijas simbolu padarītu redzamu arī diennakts tumšajā laikā.

Ziedot Brīvības pieminekļa izgaismošanas projektam ir iespējams fonda mājaslapā –http://brivibaspiemineklis.lv/ un ziedot.lv mājaslapā https://www.ziedot.lv/gaisma-musu-brivibai-3362/ziedotaji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!