Foto: LETA

Lai gan sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa" nosoda Baltkrievijas varasiestāžu rīcību, tomēr partija aicina neradīt stresu Baltkrievijas hokejistiem un līdzjutējiem, politiski cīnoties par karogu un mudinot izraidīt komandu no Rīgas, paziņojumā presē uzsver partijas "Saskaņa" valdes priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa" nosoda Baltkrievijas varasiestāžu rīcību, patvaļīgi nosēdinot pasažieru lidmašīnu Minskā.

"Tas ir neattaisnojams aviopārvadājumu noteikumu pārkāpums, apdraudējums pasažieru drošībai, ko starptautiskā sabiedrība nevar atstāt bez ievērības," norāda Urbanovičs.

Vienlaikus partijas ieskatā ārlietu ministra Edgara Rinkeviča (JV) atbildes reakcija uz notikušo neesot adekvāta.

"Baltkrievijā hokeju mīl ne tikai valsts vadītājs, kura ievēlēšanas leģitimitāte ir apšaubāma, bet rīcība, apspiežot opozīciju – nepieļaujama. Baltkrievi kā savas valsts patrioti jūt līdzi savai komandai, pārdzīvo par tās spēli neatkarīgi no tā, vai viņiem patīk vai nepatīk karogs, zem kāda Baltkrievijas vienība pieteikta pasaules čempionātā," pauž Urbanovičs.

Viņš norāda, ka Baltkrievijas hokejistiem un komandas līdzjutējiem stresu rada gan politiskā cīkstēšanās ap karogu, taču vēl vairāk – mudinājums izraidīt komandu no Rīgas.

"Mēs uzskatām, ka ārlietu ministra Rinkeviča rīcība pārkāpj robežu, kas atdala sportu no politikas, tā vērsta uz savas popularitātes vairošanu, nevis Latvijas valsts interešu aizstāvību," norāda Urbanovičs.

Jau vēstīts, ka pirmdien Rīgā, Brīvības ielā Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts pret balti sarkano Baltkrievijas opozīcijas karogu. Pēc šāda soļa Starptautiskā Hokeja federācija nosūtījusi vēstuli Rīgas mēram, lūdzot noņemt pasaules čempionāta un IIHF karogus tajās vietās, kur Rīgā nomainīja (Baltkrievijas) karogus.

Savukārt otrdien Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) pauda, ka to nedarīs, tāpēc pilsētvidē vairs neplīvos IIHF un PČ hokejā oficiālie karogi.

Jau vēstīts, ka Baltkrievijas Hokeja federācija (FHB) par pirmdien Rīgas centrā veikto karoga maiņu iesniegusi notu Starptautiskajai Ledus hokeja federācijai (IIHF), 2021. gada pasaules čempionāta rīkotājiem un Latvijas Hokeja federācijai (LHF).

Igaunijas bijušais prezidents Tomass Hendrikss Ilvess aicināja IIHF izmest Baltkrieviju no pasaules čempionāta Rīgā saistībā ar pēdējo dienu notikumiem, tomēr LHF prezidents Aigars Kalvītis sarunā ar aģentūru LETA šādu iespēju noliedzis.

Sākotnēji 2021. gada pasaules čempionāta rīkošana bija uzticēta Rīgai un Minskai, tomēr pēc augustā notikušajām negodīgajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, pieaugot politiskai spriedzei un pieaugot sponsoru spiedienam, IIHF atņēma Minskai rīkotāja tiesības. Februārī IIHF lēma, ka Rīga viena pati rīkos pasaules čempionātu, kas Latvijas galvaspilsētā sākās 21. maijā un risināsies līdz 6. jūnijam.

No jauna spriedze saistībā ar Baltkrieviju pieauga pēc nedēļas nogales notikumiem, kad ar viltu Minskā nosēdināta "Ryanair" pasažieru lidmašīna, kurā atradās Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba loceklis, opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs un galvenais redaktors Romāns Protasevičs.

Pēc šī gadījumā arī nolemts nomainīt Baltkrievijas karogu pret opozicionāru balti sarkano.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!