Augstākā tiesa trešdien samazināja sodu par genocīdu tiesājamajam bijušajam PSRS drošības iestāžu darbiniekam Genādijam Savenko, piespriežot tādu sodu, ko viņš jau ir izcietis - gadu un trīs mēnešus. Līdz ar to Savenko, kurš lūdza sevi attaisnot lielā vecuma un vājās veselības dēļ, ir brīvs.
Vājās veselības dēļ 86 gadus vecais Savenko līdz šim bija nevis cietumā, bet mājas arestā. Augstākā tiesa atcēla gan iepriekšējās tiesas spriedumu, ar kuru Savenko bija piespriesti divi gadi cietumsoda, gan atbrīvoja viņu tiesas zālē. Viņu no tiesas mājās aizveda Krievijas ģenerālkonsuls Liepājā Valērijs Poļakovs.

Savenko pēc sprieduma bija iepriecināts, ka ticis atbrīvots, taču nebija apmierināts, ka tiesa nav viņu attaisnojusi. Savenko advokāts Raimonds Čudars BNS sacīja, ka par sprieduma pārsūdzēšanu vēl konsultēsies ar aizstāvamo.

Pēdējā vārdā trešdien Savenko lūdza viņu attaisnot, ņemot vērā viņs veselības stāvokli un cienījamo vecumu. Savenko sacīja, ka ir tā laika sistēmas upuris, un pauda neizpratni par to, ka tiesā viņu - "mazu riteni lielajā sistēmā", nevis augstākstāvošas amatpersonas. Viņš arī vēlreiz apliecināja, ka nav nevienu nogalinājis un fiziski iespaidojis.

Tiesa notika Savenko dzīvesvietā Liepājā, jo veselības stāvoklis neļauj viņu vest uz Rīgu. Turklāt Savenko tiesas sēdē nedrīkstēja turēt ilgāk kā stundu, jo tik ilgu laiku mediķi viņam uzskata par piemērotu. Advokāts otrdien sacīja, ka Savenko slimo ar Parkinsona slimību, viņam ir arī sirds mazspēja un citas slimības.

Pērn 7.jūlijā Kurzemes apgabaltiesa genocīdā apsūdzētajam bijušajam PSRS drošības iestāžu darbiniekam 86 gadus vecajam Savenko piesprieda divu gadu cietumsodu. Sodā tiesa iekļāva arī apcietinājumā pavadīto laiku pirmstiesas izmeklēšanas laikā un mājas arestu tiesas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!