Foto: LETA

Premjers Valdis Domvbrovskis nekalpo Latvijai, bet gan Brisele, pirmdien intervijā laikrakstam "Diena" saka "Itera Latvija" prezidents Juris Savickis. Viņš arī ir kategorisks pret eiro ieviešanu, uzsverot, ka tā ir pēdējā nelielā neatkarības iespēja.

"Par Dombrovska valdību gribu pateikt divas lietas, ko pēdējā laikā esmu sapratis. Dombrovskis ir finansists, viņam ir ļoti labs, mierīgs, nosvērts raksturs, kas ir ļoti pozitīvi valstij. Bet man gribētos, lai viņa pozitīvās rakstura īpašības un kolosālās intelektuālās spējas tiktu novirzītas par labu Latvijai. Jo viss, ko viņš dara, – nekalpo Latvijai. Viņš vairāk kalpo tam, ko Brisele pasaka," norāda Savickis.

"Ja patiešām tas atbilstu mūsu interesēm, ko tā Brisele saka, nu, tad O.K., bet es nedomāju, ka viss atbilst mūsu interesēm. Skatieties, kā viņi visu laiku izdomā citādus kritērijus, lai tika panāktu savu. Viņi ir tik gudri un slīpēti, ka vienmēr sataisa tā, it kā viņiem būtu taisnība. Tu pat to uzreiz tā neapķer. Tikai kad tu aizbrauc uz Eiropu, tu redzi – viss sakārtots, kārtībā, atbrauc pie mums – cita aina, un mums tādā viņu ieteiktā veidā nekad viņus nenoķert. Mūsu starpība ir tikai palielinājusies, sevišķi laukos. Bet kāpēc mēs stājāmies iekšā? Lai viens otram palīdzētu. Bet kas īstenībā notiek – mēs attālināmies," laikrakstam pauž uzņēmējs.

Viņš arī norāda, ka tautai grūti iestāstīt labas lietas. Vismaz īstermiņā var iestāstīt tai visādas blēņas. Bet, kad kļūdas ir atklātas, vilciens ir aizbraucis, un neko vairs nevar labot. "Piemēram, vai vajadzēja glābt "Parex". Es jau tajā brīdī zināju, ka nevajag, un tagad mēs ilgi par to maksāsim. Kas tagad notiek ar "airBaltic", tā biznesa sašaurināšanās – tā taču nozīmē miljonu zaudējumus tūrismam, viesnīcām, servisam. Kad apķersies, atkal būs pa vēlu," saka Savickis.

"Vienmēr mums ir bijuši kangari, kas regulē savu tautu citu tautu interesēs. Tas notika gan vācu, gan krievu laikos. Un kas notiek tagad – būtībā tas pats! Kur sēž saimnieki? Saimnieki sēž Briselē. Un mūsu valsts pilda norādījumus, nu kur vēl tālāk var aiziet – valsts kā kangari pret savu tautu. Ar cerību, ja viss saies grīstē, kādu kaulu jau atmetīs," norāda Savickis.

Taujāts, ko darīt, lai nostiprinātu savu patstāvību. Stāties eirozonā vai nestāties, Savickis ir kategorisks: "Es šobrīd nepievienotos eiro nekādā gadījumā. Tāpēc, ka tā faktiski ir pēdējā nelielā neatkarības iespēja. Paregulēt savu ekonomiku ar naudu. Protams, ja ir centrālā banka, kas vispār ir spējīga patstāvīgi un ekonomiski domāt".

Arī latu vēl nevajadzētu atsaistīt no eiro, šādu iespēju gan paturot. "Man ir skaidrs, kāpēc Anglija neiet eirozonā, bet kāpēc neiet Zviedrija, Polija – tās visas ir cienījamas valstis. Kas, starp citu, ļoti mīkstināja Polijā krīzi – ka viņi varēja elastīgi rīkoties ar savu naudu. Tas arguments, ka nebūs jāmaina nauda, – tas ir arguments idiotiem," norāda uzņēmējs.

Savickis arī apstiprina, ka Ainārs Gulbis vairs nav viņa partneris "Itera". Gulbis esot nolēmis attīstīt citus biznesus, tomēr vairāk Savickis neko nekomentē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!