Foto: AFP/Scanpix/LETA

Otrdienas, 13. aprīļa, valdības sēdē Veselības ministrija (VM) iepazīstināja ar iknedēļas ziņojumu par to, kā sokas ar vakcinācijas pret Covid-19 organizēšanu Latvijā, kas raisīja emocionālas diskusijas par potēšanu un potēm, kurā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzstāja, ka šībrīža vakcinācijas temps ir nepieļaujami zems un tas būtu steidzīgi jāpalielina.

"Ir jābūt ciparorientētiem uz rezultātu, ne uz procesu, ne uz skaistumu – uz rezultātu. Savienot plecu ar poti," uzsvēra premjers.

Plašākās diskusijas raisījās pēc tam, kad Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide apgalvoja, ka vairākās ģimenes ārstu praksēs šonedēļ saņemts pa vienam vakcīnas pret Covid-19 flakonam, kas ir desmit devas, līdz ar to veidojas rindas ar potēties gribētājiem, bet ģimenes ārsti nespēj apmierināt šo pieprasījumu.

Viņa sacīja, ka, saskaņā ar Nacionāla veselības dienesta (NVD) datiem, šobrīd vakcinācijas procesu nodrošina 748 iestādes, no kurām 635 ir ģimenes ārstu prakses, 33 feldšeru punkti un 80 pārējās ārstniecības iestādes.

Uz 10. aprīli bijušas septiņas ģimenes ārstu prakses no šīm 635, kurām vakcīnu atlikums bija lielāks par 50, sacīja Veide, piebilstot, ka pa šīm dienām šis apjoms jau izvakcinēts.

Tāpat viņa pauda, ka viņas ģimenes ārstes praksē ir 10 vakcīnu devas, bet rindā gaida ap 60 cilvēkiem.

Atbildot uz to, veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) oponēja, ka pagājušajā nedēļā veikta ģimenes ārstu aptauja. Viņa rīcībā nav informācijas, ka vakcīnu šobrīd kādam nebūtu.

Ministrs arī sacīja, ka aprīlī Latvijā nav gaidāmas ļoti lielas vakcīnu piegādes, tās sāksies tikai maija sākumā.

Kā atklāja Pavļuts, šajā nedēļā gaidāmais vakcīnu piegāžu apjoms ir 32 400 devas, bet nākamajā – 40 754 devas.

Savukārt no 3. maija Latvijā plānots saņemt arī palielināto "Pfizer/BioNTech" vakcīnu piegāžu apjomu, kas ietver arī parastās devas atbilstoši iepriekš noslēgtajiem līgumiem. Kopumā maijā un jūnijā plānots saņemt 726 570 šīs vakcīnas devas, sacīja ministrs.

Arī premjers sēdē pauda kritiku par to, ka realitātē tiek izlietots mazāk vakcīnu, nekā Latvijā ir pieejams, piebilstot, ja gadījumā VM netiek galā ar vakcinācijas procesu, tad tas būtu jāpārņem Ministru kabinetam. Valdības vadītājs sēdē akcentēja, ka vakcīnas valstī ir, tāpēc to izlietošana Latvijā būtu jānodrošina katru dienu.

Atbilstoši Pavļuta minētajam, Latvijā šobrīd ir ap 37 000 pieejamu vakcīnu, kas ir vienā nedēļā potēšanai paredzētais apjoms.

Preses konferencē pēc valdības sēdes, jautāts, kā reaģēs uz Kariņa kritiku un kādus uzlabojumus VM veiks vakcinācijas procesa uzlabošanā, Pavļuts sacīja, ka VM turpinās darbu kopā ar visām iesaistītajām iestādēm vakcinēt Latvijas cilvēkus pret Covid-19.

Tāpat viņš sacīja, ka "dusmošanās, sašutuma izrādīšana atklātās valdības sēdēs vakcinācijas procesu nepaātrina", kā arī neuzlabo kopējo sabiedrības neapmierinātību ar valdības darbu. Pavļuts atklāja, ka VM tiek veltīts ļoti daudz kritikas, taču krietni mazāk atbalsta. Viņš norādīja, ka situācija ar vakcināciju un pieejamajiem vakcīnu apjomiem, piegādēm ir "daudzšķautņaina un mainīga".

Savukārt Kariņš, jautāts, vai neizpildoties kādiem noteiktiem kritērijiem pret VM, varētu tikt mainīta vakcinēšanas struktūra un MK pats uzņemtos vakcinācijas procesa organizatora galveno lomu, sacīja, ka svarīgais ir sasniegt un noturēt raitu vakcinēšanas tempu. Priekš tā, kā to darīt, ir VM, kuras uzdevumā ir to kārtot.

Kariņš arī paslavēja VM, ka līdz šim ir izveidota plaša infrastruktūra, kas spēj lielu vakcīnu daudzumu izpotēt, kā arī vakcīnu nogādāšanas loģistika uz vakcinācijas vietām ir izstrādāta. Vakcīnu piegādes, ja VM bija pieļāvusi agrāk kļūdu, ir uzlabotas pēdējā mēneša laikā, kad ir panāktas vienošanās par papildu 400 000 "Pfizer-BioNTech" vakcīnu devu piegādēm. Visvairāk pieklibo vakcinācijas temps, sacīja Kariņš.

Vēl jāuzlabo tas, ka tie punkti, uz kuriem tiek aizvestas vakcīnas, sakrīt ar tiem punktiem, kuri ir gatavi un spējīgi raiti vakcinēt, uzsvēra premjers.

"Nevajag pārāk zemu vērtēt to milzu darbu, kas ir ieguldīts un kas ir labi ieguldīts. Tās struktūras mums ir. Varētu teikt, galds iegādāts, krēsli ir, šķīvji ir. Pat ēdiens un dzēriens, viss ir. Un tagad mums ir drusku jāstrādā, kā saka, ar šveicaru pie durvīm, ka tā cilvēku plūsma arī būtu raita," sacīja Kariņš.

Jau ziņots, ka, līdzīgi kā pirms nedēļas, arī šajā pirmdienā pēc koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes Kariņš mudināja veselības ministru nodrošināt raitāku vakcinācijas pret Covid-19 tempu.

"Labā ziņa, ka visa infrastruktūra ir vietā. Pēdējā laikā ir piegādāts arī krietni vairāk vakcīnu nekā līdz šim, un arī nākotnē redzams, ka būs piegādes. Tāpēc ir jākāpina temps," teica Kariņš žurnālistiem pēc sanāksmes.

Viņš atzina, ka "pirmo reizi vairākās nedēļās teikšu, ka, neskatoties uz to, ka mēs pagājušā nedēļā vakcinējām vairāk nekā nedēļu iepriekš, pret to, kas mums bija jāsasniedz, esam vēl tālu. Mēs varējām vakcinēt aptuveni 3800 potes dienā, bet mums faktiski vajadzēja būt pie 8000 dienā, lai mēs būtu varējuši izpotēt visas pieejamās – aptuveni 56 000 – vakcīnu devas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!