Foto: AFI
Savulaik par pusmiljonu eiro iegādāto sistēmu, kas regulēja iebraukšanu un izbraukšanu Vecrīgā, otrdien izsolē bija pieteicies pirkt tikai viens pretendents, kurš piedāvāja samaksāt 6494 eiro.

Kā pastāstīja Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dimante, patlaban departaments vērtē šo piedāvājumu, un nedēļas beigās būs zināms rezultāts.

Mantas nosacītā cena bija noteikta 6394 eiro.

Kā ziņots, Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja 5.maijā lēma nodot atsavināšanai sistēmu, kas savulaik tika iegādāta, lai regulētu iebraukšanu un izbraukšanu Vecrīgā.

Vēl 2009.gadā šī sistēma tika nopirkta par 539 829 eiro (379 394 latiem) un netika izmantota, bet tagad tā novērtēta vien 6394 eiro apmērā.

Lai tehniku novērtētu, domes Satiksmes departaments piesaistīja sertificētu vērtētāju SIA "Ekspertu pakalpojumi". Eksperti atzinuši, ka atsevišķus sistēmas komponentus nebūs iespējams pārdot, jo tie ir tehniski novecojuši un vairs netiek izmantoti. Savukārt sistēmas vēl realizējamo komponentu iespējamā pārdošanas tirgus vērtība esot 6394 eiro. Atsavināšanai gan tiks nodota sistēma kopumā - ietverot gan realizējamo, gan nerealizējamo sistēmas daļu.

Satiksmes departamenta pārstāve Jeļena Sokolova skaidroja, ka iekārtas 2009.gadā tikušas uzstādītas, bet uzreiz pēc tam demontētas, jo pēc savulaik Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas iniciatīvas Vecrīgai īpaša režīma zonas statuss netika pagarināts.

Komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks (SC) norādīja, ka situācija kopumā ir skumja, jo savulaik vērtīga iekārta pašlaik jāpārdod par dažiem tūkstošiem, tomēr pašvaldības vainu tajā nesaskata. Viņš sacīja, ka notikušais ir rezultāts nesakārtotībai starp ministrijas lēmumu un Rīgas pašvaldības ieceri pagarināt Vecrīgas kā īpašās zonas statusu - neesot skaidrs, kādēļ ministrija pēkšņi izlēmusi mainīt gadiem ilgo sistēmu.

Baraņņiks arī norādīja, ka viņam nav pamatojuma apšaubīt SIA "Ekspertu pakalpojumi" noteikto tehnikas realizējamās daļas vērtību, jo to noteicis sertificēts vērtētājs.

Īpaša režīma zonas statuss Vecrīgas teritorijai tika noteikts 1996.gadā ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem "Noteikumi par īpaša režīma zonu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā", kuri noteica šīs zonas robežas uz darbības termiņu, kurš vairākkārt tika pagarināts parasti uz gadu vai diviem. MK noteikumi īpaša režīma zonas statusu Vecrīgas teritorijai noteica pilsētbūvniecības pieminekļa un vides aizsardzībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!