Šovasar savvaļas zirgi apskatāmi ne tikai Papē, Kurzemē, bet arī Cēsu rajona Raunas pagasta "Jaun-Ieviņās". Kā informēja saimniecībā "Jaun-Ieviņas", patlaban tur dzīvo deviņi savvaļas zirgi, kas šomēnes ar Nīderlandes "ARK" fonda gādību atceļoja uz Latviju.
"Jaun-Ieviņās" dzīvojošajā zirgu saimē ir viens ērzelis, bara vadonis, piecas dažāda vecuma ķēves un trīs kumeliņi, kas piedzimuši nepilnu mēnesi pirms atceļošanas uz Latviju. Vidzemē sastopamie zirgi arī ir Eiropas savvaļas zirgu tarpānu pēcteči, tomēr tie nav Papes zirgu radinieki, jo ir nākuši no citas asins līnijas, tāpēc šiem zirgiem ir nedaudz citāda krāsa.

Saimnieki cer, ka šie zirgi iejutīsies un iedzīvosies Vidzemē tāpat kā Kurzemē. Kaut gan pie Raunas ir bargākas ziemas ar dziļu sniegu, arī šeit zirgiem vajadzēs iemācīties izdzīvot bez cilvēku palīdzības. Šis projekts ir interesants arī tāpēc, ka Raunā savvaļas zirgi ir vistālāk uz ziemeļiem no visiem Eiropā sastopamajiem tarpānu pēctečiem.

Raunas apkārtne ir diezgan kalnaina, ar skaistām pļavām un krāšņiem mežiem. Šajā dabas daudzveidībā ir izdevies izveidot aploku zirgiem, kurā ir gan mežs, gan izcirtumi, gan purviņš, gan vairākas pļaviņas ar dažādu reljefu un augu valstību. Pašreiz aploks ir tikai aptuveni divdesmit hektāru liels, bet tuvākajā laikā to ir plānots palielināt. Saimniecībā nākotnē plānots izveidot savvaļas dzīvnieku parku, kurā cilvēki varēs pavērot meža zvērus un citus savvaļas dzīvniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!