Foto: AFI
"Saskaņas centra" (SC) deputāti otrdien, 20.maijā, vērsušies pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa ar aicinājumu neizsludināt 15. maijā pieņemtos Krimināllikuma grozījumus, kas paredz reālus cietumsodus par genocīda, noziegumu pret cilvēci un mieru, kā arī PSRS un nacistiskās Vācijas pret Latviju veikto kara noziegumu publisku slavināšanu, noliegšanu vai rupju noniecināšanu.

SC deputātu ieskatā šie Krimināllikuma grozījumi ir pretrunā ar vārda brīvības principu, kas aizsargā tiesības izteikt arī idejas, kuras lielākajai daļai sabiedrības liekas nepieņemamas.

"Krimināllikumā iekļautā norma, kas paredz, es uzsveru, reālus cietumsodus, faktiski ir ļoti grūti piemērojama praksē. Kā saprast terminu "PSRS noziegumu rupja noniecināšana"? Ar īpašu centību šādu formulējumu var piemērot katram publiskam izteikumam, kas apšauba vēstures notikumu oficiālo interpretāciju. Kurš veiks šādu izteikumu ekspertīzi? Vēsturnieki, valodnieki? Kurš galvos par viņu objektivitāti? Otrkārt, ir vispārzināma patiesība - kriminālo tiesību normai ir jābūt saprotamai ne tikai tās autoriem, bet arī tiem, kas to pielietos praksē, tiem, kas nevēlas pārkāpt likumu. Šajā gadījumā interpretācijas iespējas ir tik plašas, ka tas liecina par acīmredzamu juridisku brāķi," argumentē SC Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins.

Viņaprāt, ja Krimināllikuma grozījumu pieņemšanas rezultātā kādai personai par šā likuma panta pārkāpšanu tiks piespriests reāls cietumsods, Latvijai gandrīz droši draud procesa zaudēšana Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Agešins arīdzan uzskata, ka minētās normas iekļaušana Krimināllikumā liecina par mēģinājumu padziļināt plaisu Latvijas sabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!