Foto: LETA
"Saskaņas centra" (SC) frakcijas deputāti iesnieguši pieprasījumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim ("Vienotība"), aicinot paskaidrot valsts palīdzības trūkumu pēc dzīvojamās mājas daļējās sagrūšanas Mālpils novada Upmalās, liecina Saeimas sēdes darba kārtība.

Iesnieguma autori prasa premjeram atbildēt, kādēļ nav izstrādāti atbilstoši Ministru kabineta noteikumi, kas paredzētu tiešu valsts palīdzību šādu nelaimju sniegšanā. Tāpat jautāts, kādēļ valsts nav sniegusi palīdzību Mālpils novada Upmalās katastrofā cietušajiem.

Tā autori atgādina, ka naktī uz 16.oktobri Mālpils novada Upmalās sagruva trīsstāvu ķieģeļu dzīvojamās mājas daļa. Pārmeklējot ēkas drupas, ugunsdzēsēji tās dienas rītā atrada piecu cilvēku mirstīgās atliekas, savukārt vēl septiņi cilvēki nelaimē bija cietuši un ar dažādām traumām nogādāti slimnīcā. Eksperti toreiz pēc ēkas apskates atzina, ka šī ēka jāatjauno pilnībā un jāizstrādā ēkas konservācijas tehniskais projekts, lai būtu drošība tiem iedzīvotājiem, kas savos mājokļos jau atgriezušies.

Tiem iedzīvotājiem, kuri palikuši bez pajumtes un kuriem nav draugu vai radu, pie kuriem pārcelties, pašvaldība nodrošinājusi iespēju bez maksas dzīvot Mālpils Profesionālās vidusskolas dienesta viesnīcā, kā arī sniedza palīdzību savu iespēju robežās. Kā ierasts, atbalstu deva Latvijas iedzīvotāji, saziedojot četrus mikroautobusus ar sadzīves lietām un mēbelēm. Vienīgi no Ministru kabineta nekāda ieinteresētība netika izrādīta, norādījuši SC pārstāvji.

Valstī atbilstoši Civilās aizsardzības likumam ir paredzēti dažādi pasākumi, lai nodrošinātu reaģēšanu katastrofu gadījumos. Gadījums Mālpils novadā atbilstoši likumam klasificējams kā cilvēku izraisīta katastrofa, kura seku likvidēšanai būtu jānotiek atbilstoši likumā noteiktajam. Šis likums paredz civilās aizsardzības sistēmas darbību, un tieši par tās darbību un uzdevumu izpildi ir atbildīgs Ministru prezidents. Par viņa rīcību masu informācijas līdzekļi klusē, un tas izraisa jautājumus, vai Ministru prezidentam rūp atsevišķas pašvaldības iedzīvotāju traģēdija un kā viņš īsteno Civilās aizsardzības likumā doto uzdevumu, teikts iesniegumā.

Turklāt atbilstoši likumam "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" valsts sniedz palīdzību dzīvojamās mājas īpašniekiem dzīvojamās mājas renovācijai, ja tās tehniskais stāvoklis atzīts par bīstamu cilvēku dzīvībai vai veselībai, kā arī mājas renovācijai, kurā jālikvidē nelaimes vai citas katastrofas sekas.

Pieņemot šo normu, likumdevējs uzdeva Ministru kabinetam noteikt kārtību, kādā šo palīdzību sniegt, kā arī noteikt palīdzības apmēru. Minētais uzdevums Ministru kabinetam dots jau 2007.gadā, un likumā ietvertā norma tikai nedaudz precizēta vēlākajās panta redakcijās, taču joprojām – četru gadu laikā – attiecīgi Ministru kabineta noteikumi nav izdoti un minētais arguments kalpo kā atruna palīdzības sniegšanā Mālpils novada iedzīvotājiem, uzsver iesnieguma autori.

Minētie apstākļi liecinot par augstākā līmeņa izpildvaras norobežošanos no saviem iedzīvotājiem kritiskā situācijā, kā arī kārtējo apliecinājumu tam, ka likumdevēja dotie uzdevumi tiek ignorēti, viņi norāda un prasa premjeram atbildēt uz jautājumiem – kādēļ nav izstrādāti atbilstoši Ministru kabineta noteikumi, kā arī kādēļ valsts nav sniegusi palīdzību Mālpils novada Upmalās katastrofā cietušajiem.

Iesniegumu parakstījuši SC deputāti Jānis Ādamsons, Jānis Urbanovičs, Viktors Jakovļevs, Sergejs Dolgopolovs, Marjana Ivanova-Jevsejeva, Ivans Klementjevs, Mihails Zemļinskis, Nikolajs Kabanovs, Sergejs Potapkins un Raimonds Rubiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!