Foto: LETA
Tas, ka parakstu vākšanā par izglītību tikai valsts valodā pietrūka aptuveni 40 000 iedzīvotāju balsu, lai iesniegtu parlamentā Satversmes grozījumus, liecinot, ka "pārliecinošs Latvijas pilsoņu vairākums neatbalsta politiku, kas vērsta uz sabiedrības šķelšanu pēc etniskās piederības vai valodas principa," bet VL-TB/LNNK vajadzētu atmaksāt parakstu vākšanai iztērētos valsts budžeta līdzekļus, teikts "Saskaņas centra" (SC) Saeimas frakcijas vārdā paustajā paziņojumā.

SC frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins uzskata, ka parakstu vākšana referenduma rīkošanai par Satversmes 112. panta grozījumiem, lai turpmāk valsts nodrošinātu vidējās un pamatizglītības ieguvi tikai latviešu valodā, ir izgāzusies. SC uzskata "par visas sabiedrības uzvaru to, ka parakstu vākšana nekļuva par cēloni jaunam starpnacionālo attiecību spriedzes pieaugumam mūsu valstī".

"Parakstu vākšanas rezultāti nozīmē, ka skolas, kas realizē programmas nacionālajām mazākumtautībām, turpinās savu darbu, ka daudziem tūkstošiem bērnu būs iespēja iegūt izglītību dzimtajā krievu valodā, paralēli apgūstot latviešu valodu," klāsta Agešins.

SC arī apsveic Latvijas pilsoņu vairākuma lēmumu "nepiedalīties politiskās apvienības "Visu Latvijai!"-TB/LNNK (VL-TB/LNNK) PR akcijā, par ko faktiski uzskatāma parakstu vākšana". Tai pat laikā SC norāda, ka Nacionālā apvienība "jau ir veikusi savu reklāmas kampaņu uz valsts budžeta rēķina, uz katra nodokļu maksātāja rēķina".

SC norāda, ka Saeimas vēlēšanās ir prakse, ka Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) reģistrē deputātu kandidātu sarakstus tikai tad, ja saraksta iesniedzēji ir iemaksājuši CVK depozītā ķīlu 1000 latu apmērā. Ja saraksts pārvar 5% barjeru, nauda tiek atmaksāta, ja nē – paliek CVK kontā.

"Mēs uzskatām, ka ar parakstu vākšanu saistītie izdevumi gadījumā, ja referenduma izsludināšanai nepieciešamo parakstu skaitu nav izdevies savākt, ir jāsedz pašiem kampaņas iniciatoriem," pauž Agešins.

Viņš skaidro, ka iespēja izteikt savu viedokli ir neatņemams demokrātijas nosacījums, taču "demokrātija ietver arī atbildīgumu par valsts līdzekļu izlietošanu". "Ja parakstu vākšanas rezultāti ir parādījuši, ka VL-TB/LNNK priekšlikumus sabiedrības absolūtais vairākums neatbalsta, tad no akcijas organizatoru puses būtu pareizi valsts budžetā atlīdzināt veltīgi iztērētos līdzekļus," uzskata SC, kas aicina VL-TB/LNNK "atmaksāt valsts budžetam nodokļu maksātāju līdzekļus".

Tikmēr parakstu vākšanu atbalstījušās partijas "Visu Latvijai!" līderis, Saeimas deputāts Raivis Dzintars uzskata, ka, parakstoties vairāk nekā 110 tūkstošiem cilvēku, tauta devusi skaidru signālu politiķiem.

"Ņemot vērā akcijas organizatoru ierobežotos finanšu līdzekļus, kā arī milzīgo antikampaņu, šis rezultāts ir nozīmīga aktīvās sabiedrības manifestācija, ko Latvijas politiskajām partijām būs jāņem vērā," teikts Dzintara paziņojumā medijiem.

Jau ziņots, ka parakstu vākšanā par Satversmes grozījumiem, kas paredz valsts apmaksātu izglītību tikai latviešu valodā, nav izdevies savākt nepieciešamos vairāk nekā 150 tūkstošus parakstu, jo Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) provizoriskā informācija liecina, ka savākti ir apmēram 112 tūkstoši parakstu.

Parakstu vākšana par nacionālās apvienības VL-TB/LNNK rosinātajiem grozījumiem Satversmē, kas paredz jau no nākamā gada valsts un pašvaldību skolās bērnus mācīt tikai latviešu valodā, sākās 11.maijā un noslēdzās 9.jūnijā.

Lai Satversmes grozījumu projektu varētu iesniegt izskatīšanai parlamentā, parakstu vākšanā bija jāpiedalās ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 153 232 vēlētājiem.

VL-TB/LNNK kopā ar biedrību "Sargi valodu un Latviju" izdevās savākt 10 000 vēlētāju parakstu, lai ierosinātu grozījumus Satversmē, kas paredz Satversmes 112.pantu papildināt ar nosacījumu, ka "valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību valsts valodā", kā arī ierosina pārejas noteikumu, nosakot, ka "ar 2012.gada 1.septembri visās valsts un pašvaldību izglītības iestādēs, sākot ar pirmo klasi, mācības notiek valsts valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!