Apvienībai "Saskaņas centrs" (SC) līdz šim nav izdevies savākt vairāk nekā 15 no 20 parakstiem, kas nepieciešami lēmumprojekta iesniegšanai par Rīgas mēra Jāņa Birka (TB/LNNK) atbrīvošanu no amata, pastāstīja SC frakcijas priekšsēdētājs Mihails Kameņeckis.

Kā pastāstīja Kameņeckis, SC frakcija nedēļas sākumā veikusi konsultācijas ar partijas "Jaunais laiks" (JL) frakciju, ar kuru pārrunāta esošā situācija un iespējamās darbības. "Tagad mēs esam nolēmuši šonedēļ iepauzēt," sacīja Kameņeckis.

JL frakcijas vadītājs Olafs Pulks norādīja, ka JL jau iepriekš paziņojis, ka parakstu vākšanā nepiedalīšoties. "Tomēr situācija var mainīties, piemēram, ja Valsts kontroles ziņojumā par Dienvidu tiltu atklāsies būtiski pārkāpumi," sacīja Pulks.

Jau ziņots, ka SC frakcija pagājušajā nedēļā vienojās ar partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) frakciju par to, ka kopīgi mēģinās Birku gāzt no galvaspilsētas mēra amata. Parakstus snieguši visi abu frakciju deputāti.

Kameņeckis iepriekš pastāstīja, ka SC plānojot konsultēties ar apvienības "Dzimtene" frakcijas priekšsēdētāju akadēmiķi Viktoru Kalnbērzu. Iespējams, pārrunas tiks veiktas arī ar neatkarīgo deputātu bloku.

Kā ziņots, SC, protestējot pret apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) sagatavoto videoklipu, pirms divām nedēļām izvirzīja Birkam trīs nosacījumus, no kuriem viņš varot izvēlēties vienu. Pirmais nosacījums ir TB/LNNK vārdā atsaukt video rullīti un atvainoties sabiedrības priekšā, otrais - nekavējoties izstāties no apvienības TB/LNNK, - ja Birka kungs arī turpmāk vēlas vadīt Rīgas domi, vai uzņemties politisko atbildību un atkāpties no amata.

SC deva Birkam 24 stundas lēmuma pieņemšanai. Birks savukārt norādīja, ka no "ultimātiem" nebaidās un neplāno pildīt "ultimāta" nosacījumus.

Kā norādīja Kameņeckis, neviens no izvirzītajiem nosacījumiem neesot izpildīts un Birks nevēloties norobežoties no "tēvzemiešu" izveidotā videoklipa, tādēļ SC sāka pārrunas ar PCTVL frakciju, bet pēc tam sarunas notiks ar pārējām domes frakcijām.

Kameņeckis pauda cerības, ka izdosies ātri savākt 20 deputātu parakstus, kas nepieciešami, lai domes sēdē tiktu izskatīts lēmumprojekts par Birka atbrīvošanu no mēra amata.

"Mēs darīsim visu, lai maksimāli ierobežotu TB/LNNK ietekmi Rīgā. Katra diena, ko Birks pavada mēra krēslā, ir kauns rīdziniekiem," sacīja domnieks, gan paužot bažas, ka galvenā problēma esot laika trūkums. "Ir grūti laika ziņā, jo varam tīri tehniski nepaspēt Birku atbrīvot no amata līdz vēlēšanām."

Kameņeckis arī pauda gandarījumu, ka pārējās domes frakcijas nosodot "tēvzemiešu" videoklipu, un tas liecinot, ka nākamajā sasaukumā ar šīm partijām varēs sastrādāties.

Savukārt Birks uzskata, ka, neskatoties uz SC draudiem panākt viņa atbrīvošanu no amata, Rīgas domes koalīcija ir stabila un mēra krēsls nav apdraudēts.

"Uzskatu koalīciju par stabilu, to apliecina nesenais balsojums par ārkārtīgi sarežģīto budžetu," šādu Birka viedokli pauda mēra preses sekretāre Kristīne Liepa.

Birks pauda cerību, ka domnieki šobrīd saprot darba nozīmīgumu šajos sarežģītajos ekonomiskajos apstākļos, kad jārisina Rīgai un rīdziniekiem svarīgi saimnieciskie jautājumi. "Jādomā, kā Rīgu izvest cauri krīzei," sacīja mērs.

Vairums aptaujāto domes frakciju par iespējamo Rīgas mēra atbrīvošanu no amata izsakās piesardzīgi, atgādinot, ka pašvaldību vēlēšanas ir pārāk tuvu, un norādot, ka jautājums frakcijās vēl nav apspriests.

Rīgas domes valdošajā koalīcijā patlaban ir četras frakcijas, kurām kopā ir diezgan nestabils vairākums - tikai 31 no 60 deputātu balsīm. Apvienībai "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK ir astoņi deputāti, Tautas partijai un LPP/LC - pa deviņiem deputātiem, bet Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai - pieci deputāti.

Savukārt SC frakcijā, kas līdz šim sadarbojās ar koalīciju, ir septiņi deputāti, bet opozīcijas partijām: JL - septiņi deputāti, PCTVL - astoņi deputāti un "Dzimtenes" frakcijai - trīs deputāti.

Rīgas mēra palikšanu amatā neatbalsta neatkarīgo deputātu bloks, kurā ir trīs domnieki - partijas "Pilsoniskā savienība" pārstāvji Dainis Stalts un Maija Stefane, kā arī partijas "Visu Latvijai!" rindās pārgājušais bijušais JL deputāts Dainis Kalns. Pagaidām nav zināmas JL frakciju nesen atstājušās Lauras Bulmanes simpātijas, kura, pēc neoficiālas informācijas, plānojot pievienoties partijai "Sabiedrība citai politikai".

Jau ziņots, ka SC Rīgas domē oficiāli neatrodas valdošajā koalīcijā, bet ir noslēgusi sadarbības līgumus ar koalīcijā esošajām LSDSP un LPP/LC frakcijām.

Kā ziņots, tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, pēdējā laikā izvērties "videoklipu karš" starp TB/LNNK un SC.

Pirms Ziemassvētkiem TB/LNNK īstenoja kampaņu "Atbalsti savējos", ar kuras palīdzību organizācija aicināja Latvijas iedzīvotājus pirkt un patērēt Latvijā ražotus produktus un pakalpojumus. Pēc partijas pārstāvju teiktā, tas tika darīts, lai atbalstītu Latvijas uzņēmējus un ražotājus ekonomiskās krīzes apstākļos.

Nesen SC izveidoja reklāmas klipu, kurā parodē "tēvzemiešu" veidoto video rullīti. Tagad TB/LNNK izveidojusi jaunu videoklipu, kurā jautāts, uz ko ar savu darbību tēmē SC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!