Foto: DELFI
Opozīcijā esošās politiskās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) 11.Saeimas frakcijas deputāti vienbalsīgi nolēmuši neatbalstīt Satversmes grozījumu, kas noteiktu fiskālās disciplīnas pastiprināšanu, kā arī balsot pret Fiskālās disciplīnas likumprojekta nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās, informē SC.

SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs klāsta, ka "akla pakļaušanās tā saucamās fiskālās disciplīnas principiem pēc būtības nozīmē finansiālās neatkarības zaudēšanu".

"Mēs nenoliedzam, ka pašreizējos sarežģītajos ekonomiskajos apstākļos ir nepieciešams ievērot taupības režīmu un dzīvot atbilstoši līdzekļiem. Var un vajag diskutēt par to, kādam jābūt budžeta deficītam, nepieciešams arī ievērot fiskālo disciplīnu," klāsta Urbanovičs, atzīdams – "ļoti iespējams, kādreiz valsts budžeta deficīts var būt arī 0,5% apmērā no IKP, kā to ierosina ES.".

"Taču šos lēmumus ir jāpieņem mums pašiem, mūsu valstī, nevis jāatdod šīs tiesības Eiropas Savienībai (ES), tādējādi vēl vairāk zaudējot neatkarību," klāsta SC frakcijas vadītājs.

Jau ziņots, ka ES samitā pagājušajā nedēļā gandrīz visas ES valstis – izņemot Lielbritāniju – piekrita strādāt pie starpvaldību fiskālās disciplīnas vienošanās, kas dalībvalstīm pieļautu strukturālā budžeta deficītu ne lielāku par 0,5% no iekšzemes kopprodukta.

Iepriekš ziņots, ka premjers Valdis Dombrovskis (V) paudis cerību par opozīcijas atbalstu fiskālās disciplīnas nostiprināšanai Satversmē, jo, viņaprāt šo principu iekļaušana konstitūcijā ir svarīga neatkarīgi no tā, vai partija atrodas pozīcijā, vai opozīcijā. Viņš arī piebilda, ka konstitucionālais vairākums sanāk arī, koalīcijai vienojoties tikai ar opozīcijā esošo Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS).

Valdībā novembra beigās atbalstīti Fiskālās disciplīnas likuma projekts un ar to saistītie Satversmes grozījumi, kuru apstiprināšanai būs nepieciešams vismaz 67 deputātu atbalsts, bet pašlaik valdošajai koalīcijai ir 56 deputātu balsis. ZZS frakcijā ir 13, bet SC – 31 deputāts.

Valdība iecerējusi Satversmē noteikt Saeimas atbildību par taupīgu budžetu un uzkrājumu veidošanu valsts attīstībai un finanšu stabilitātei, paredz Ministru kabinetā atbalstītie grozījumi Satversmē, kuriem gan jāgūst arī parlamenta atbalsts. Tāpat valdība atbalstīja Fiskālās disciplīnas likuma projektu, kas ierobežos budžeta izdevumu pieaugumu.

Satversmē plānots noteikt, ka "Saeima ir atbildīga par taupīgu budžetu un uzkrājumu izveidošanu valsts attīstībai un finanšu stabilitātei". Grozījumi paredz, ka Saeima tāpat kā līdz šim katru gadu pirms saimnieciskā gada sākuma lemj par valsts ienākumu un izdevumu budžetu, taču atšķirībā no pašreizējās Satversmes panta redakcijas parlaments to darītu "vairāku gadu budžeta plāna ietvaros".

Satversmē arī iecerēts noteikt, ka budžeta projektu Saeimai tāpat kā līdz šim iesniedz Ministru kabinets, taču jaunajā redakcijā būs uzsvērts, ka valdība "kārto valsts finanšu lietas sabalansēti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!