Foto: LETA
Apvienība "Saskaņas centrs" (SC) savu piedāvājumu vēlētājiem un deputātu kandidātu sarakstus ārkārtas Saeimas vēlēšanām plāno izstrādāt nedēļas laikā, pastāstīja SC Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins.

Agešins skaidroja, ka vispirms visi SC deputāti pēc būtības atskaitīsies savu vēlētāju priekšā par paveikto - gan mutiski, gan rakstiski. "Atskaitīšanās notiks individuāli, nevis visiem kopā, katram savos reģionos. Būs jāpastāsta, kādi likumprojekti izstrādāti, kas no tiem pieņemti vai noraidīti, ar kādām institūcijām veikta sarakste par dažādiem vēlētājus interesējošajiem jautājumiem, kas kopumā ir izdarīts."

Līdz nākamās nedēļas trešdienai, 3.augustam, SC valde plāno sastādīt un apstiprināt deputātu amatu kandidātu sarakstus. Agešins norādīja, ka tiks izvērtēts katra deputāta paveiktais, pildot tiešos amata pienākumus, un valdes pienākums būs šos kandidātus apstiprināt.

SC sarakstos ārkārtas Saeimas vēlēšanām būšot gan patlaban strādājošie deputāti, gan kādi cilvēki, kas tiks izvirzīti no reģioniem, gan arī tiks ņemti vērā jauniešu organizācijas priekšlikumi un sarakstos tiks iekļauti gados jaunāki cilvēki.

Agešinam patlaban neesot zināms, vai kāds no esošajiem deputātiem neplāno atteikties no kandidēšanas iekļūšanai 11.Saeimā. Lielu vēlmi atkārtoti kandidēt izteicis arī SC deputāts Valērijs Kravcovs, kurš plašu publicitāti ieguvis latviešu valodas nezināšanas dēļ, tomēr SC šo jautājumu vēl nopietni vērtēšot.

SC frakcijas vadītāja vietnieks pastāstīja, ka jau tagad sācies darbs pie partijas priekšvēlēšanu programmas, kuras izstrādes pamatā būs 10.Saeimas vēlēšanām sagatavotais dokuments. Arī šo programmu iecerēts izstrādāt nedēļas laikā.

Runājot par SC finansēm, Agešins atzina, ka šis jautājums esot sāpīgs, jo milzīgas naudas un bagātu sponsoru partijai neesot. Viņš neizslēdz iespēju, ka nepieciešamos līdzekļus ziedos pašreizējie deputāti un šī amata kandidāti no saviem uzkrājumiem.

Pēc Agešina teiktā, SC savā kampaņā neplānojot apdullinošas reklāmas un filmu rullīšu, ko dažs labs jau tagad darot. "Neplānojam arī bārstīt kailus saukļus, bet atskaitīties par paveikto un runāt par darāmajiem darbiem," norādīja SC politiķis.

Runājot par iespējamo koalīciju un sadarbības partneriem pēc Saeimas vēlēšanām, Agešins norādīja, ka SC neplānojot vilkt milzīgas un briesmīgas" sarkanās līnijas un varētu būt gatava runāt ar visām partijām, kas pārvarēs 5% barjeru. Varbūt izņēmums varētu būt VL-TB/LNNK, jo abām partijām ir ļoti atšķirīga ideoloģiskā bāze, un sarunas gandrīz nav iespējamas. "Tomēr līdz šim mums atsevišķos jautājumos ir izdevies vienoties, piemēram, sociālajā jomā," piebilda deputāts.

"Mums ir konkrēts priekšlikums - sāpīgos jautājumus, kas šķeļ sabiedrību, atlikt malā uz dažiem gadiem," uzsvēra Agešins.

Kā ziņots, provizoriskie tautas nobalsošanas rezultāti liecina, ka 23.jūlija referendumā Saeima ir tikusi atlaista. Par Saeimas atlaišanu nobalsojuši 650 518 pilsoņi, kas ir 94,3% no kopējā referenduma dalībnieku skaita, liecina informācija pēc rezultātu apkopošanas visos 1028 iecirkņos.

CVK oficiālos tautas nobalsošanas rezultātus plāno pasludināt 26.jūlijā. Šajā pašā dienā CVK plāno izsludināt ārkārtas Saeimas vēlēšanas, kas varētu notikt 17.septembrī.

Partiju saraksti ar deputātu kandidātiem 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanām būs jāiesniedz no 29.jūlija līdz 18.augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!