Foto: LETA
Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas par "Parex bankas" pārņemšanu un restrukturizāciju vadītāja amatam ir divi kandidāti, un labas izredzes šajā amatā nonākt ir apvienības "Saskaņas centrs" (SC) deputātam Igoram Pimenovam, jo par atbalstu viņam, nevis Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājam Jānim Reiram (V) varētu nosliekties nacionālās apvienības VL-TB/LNNK pārstāvji komisijā.

Lai gan oficiāli par komisijas sastāvu Saeima balsos tikai ceturtdien, jau šobrīd ir zināmi frakciju izvirzītie pārstāvji – pa diviem deputātiem no katras Saeimas frakcijas. Koalīcijas virzītais kandidāts komisijas vadītāja amatam ir Reirs, savukārt opozīcija grasās atbalstīt Pimenovu, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

Pats Pimenovs portālam "Delfi" sacīja, ka būtu gatavs šo amatu uzņemties, tomēr oficiāli viņš tam vēl izvirzīts neesot, tāpēc arī ne ar vienu neesot runājis par iespējamo atbalstu savai kandidatūrai.

Viens no apvienības "Par labu Latviju" (PLL) frakcijas pārstāvjiem komisijā Māris Kučinskis portālam "Delfi" sacīja, ka PLL uz komisijas vadību nepretendē, jo tās izveide neesot bijusi frakcijas iniciatīva. Kučinskis pieļāva, ka viņš un otrs frakcijas pārstāvis komisijā Andris Šķēle varētu atbalstīt Pimenovu, tomēr viņi par šo jautājumu vēl neesot uzrunāti.

Kučinskis arī norādīja, ka ir bijis diezgan tuvu "Parex" pārņemšanas procesam, jo tajā laikā vadījis Saeimas Nacionālās drošības komisiju, tāpēc PLL nolēmusi atbalstīt komisijas veidošanu un tās darbā ienest "profesionālu skatījumu, nevis emocijas".

Savukārt viens no VL-TB/LNNK frakcijas pārstāvjiem komisijā Imants Parādnieks portālam "Delfi" atzina, ka šobrīd sliecoties atbalstīt Pimenovu, jo "viņš ir godīgs cilvēks" . Par to viņš izšķīries pēc sarunas ar savas frakcijas vadītāju Eināru Cilinski, kuram ar Pimenovu bijusi laba sadarbība Rīgas Domes laikos. Pimenova pārstāvētajai SC frakcijai "varētu būt citas intereses", tomēr viņš pats esot godīgs, uzskata Parādnieks.

VL-TB/LNNK deputāts uzsvēra, ka nacionālajai apvienībai ir svarīgi, lai komisijas darbam būtu rezultāts, bet, izvirzot tās vadībā deputātu no koalīcijas partijām, kas sākotnēji bija pret izmeklēšanas komisijas veidošanu, rezultāts būtu apšaubāms. Parādnieks arī norādīja, ka Reirs, vadot Budžeta komisiju, vadoties no koalīcijas interesēm, un opozīcijai tur esot maza teikšana.

Parādnieks atzina, ka "Parex" gadījumā nacionālo apvienību vairāk interesējot pirmie divi bankas pārņemšanas posmi – kāpēc banka novesta līdz stāvoklim, kad to bija jāpārņem, un pats pārņemšanas process. Savukārt SC acīmredzami vairāk interesējot bankas restrukturizācija, jo sākotnēji "saskaņieši" izmeklēšanas komisiju rosināja veidot tikai par šobrīd notiekošajiem procesiem. VL-TB/LNNK pārstāvis arī arī esot informēts, ka Pimenovs ir starp tiem 9.Saeimas deputātiem, kuri apstrīdējuši Satversmes tiesā (ST) Kredītiestāžu likuma grozījumus, kas ļāva "Parex" sadalīt "labajā" un "sliktajā" bankā.

Tomēr Parādnieks cer, ka Pimenovs spēs abstrahēties no savas partijas interesēm un komisijas darbu vadīs objektīvi. Deputāts uzsvēra, ka "šis ir saimniecisks jautājums", tāpēc, lai gan abām partijām ir pretrunas par ideoloģju, tas viņam netraucētu atbalstīt Pimenovu.

Savukārt otrs VL-TB/LNNK pārstāvis komisijā Dzintars Rasnačs portālam "Delfi" norādīja, ka viņa lēmums par atbalstu Pimenovam vai Reiram būs atkarīgs no pirmās komisijas sēdes, kurā kandidāti izklāstīs savu redzējumu par komisijas darbu. "Ja Pimenovs pierādīs, ka neaizstāvēs ne savu partiju, ne bijušo "Parex" īpašnieku Valērija Kargina un Viktora Krasovica intereses, es varētu viņu atbalstīt," sacīja Rasnačs. Savukārt Reiram būtu jāspēj pierādīt, ka viņš ar šo komisiju vēlas sasniegt konkrētu rezultātu, nevis formāli trīs mēnešu garumā imitēt darbību, uzsvēra Rasnačs.

Arī Parādnieks portālam "Delfi" norādīja, ka komisijas pirmajā sēdē varētu tikt pārliecināts balsot par Reiru, un abi nacionālās apvienības pārstāvji savu viedokli saskaņošot, taču šobrīd viņš esot vairāk noskaņots atbalstīt Pimenovu.

Jau ziņots, ka Saeima atbalstīja opozīcijā esošās apvienības SC priekšlikumu veidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju par iespējamām pretlikumīgām darbībām AS "Parex banka" pārņemšanas un restrukturizācijas procesā.

Opozīcijas frakcijas, kuras ierosinājušas komisijas izveidi, varētu pārstāvēt šādi deputāti: "Saskaņas centru" (SC) Ņikita Ņikifirovs un Igors Pimenovs, VL-TB/LNNK - Dzintars Rasnačs un Imants Parādnieks, bet "Par labu Latviju" (PLL) - Māris Kučinskis un Andris Šķēle. Savukārt no valdošās koalīcijas izvirzīti "Vienotības" pārstāvji Aleksejs Loskutovs un Jānis Reirs un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāti Andris Bērziņš (Vidzeme) un Jānis Vucāns.

Sākotnējais komisijas darba termiņš būs trīs mēneši, ko vēlāk pēc pieprasījuma Saeima ar balsojumu varēs pagarināt.

Iepriekš SC deputāti ST apstrīdēja vairākas Kredītiestāžu likuma normas, kas regulē kredītiestādes pareju no vieniem īpašniekiem pie citiem. SC uzskata, ka šīs normas ļauj neievērot banku kreditoru interešu aizsardzību. Kredītiestāžu likuma normas attiecas uz valsts 2008.gadā pārņemto un nu jau sadalīto "Parex banku", kuras bijušajiem īpašniekiem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim bankā palikuši vairāku miljonu latu noguldījumi subordinētajā kapitālā. Šie ieguldījumi paliks tā dēvētajā "Parex" sliktajā daļā, nevis jaundibinātajā "Citadele" bankā, kuru valsts plāno pārdot. "Parex" sliktās daļas liktenis aizvien nav skaidrs, zināms tikai, ka tās uzdevums ir atgūt pēc iespējas vairāk "slikto" kredītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!