Foto: DELFI

Apvienības “Saskaņas centrs” (SC) Saeimas frakcija izplatījusi atklātu vēstuli iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (RP), lūdzot atbildēt uz 16 jautājumiem par policijas darbu, tostarp spiegošanas programmu izmantošanu, augstu amatpersonu rotāciju un Iekšējās drošības biroja (IDB) darbu.

Vēstulē, ko SC frakcijas vārdā parakstījis deputāts Andrejs Elksniņš, Kozlovskim lūgts atbildēt, kāds ir viņa viedoklis par Latvijas Policijas akadēmijas likvidāciju un iespējamo jaunas augstākās mācību iestādes izveidi, risinot jautājumu par dienestā esošo un dienestā uzņemamo amatpersonu kvalifikācijas paaugstināšanu. Tāpat SC deputāti vēlas zināt Kozlovska viedokli par to, vai kriminālpolicijas darbiniekiem ir nepieciešams samazināt fiziskās sagatavošanās normatīvus, kā ministrs to iepriekš norādījis, ar kādām augstskolām Iekšlietu ministrijai (IeM) ir noslēgti līgumi, lai sagatavotu policijas darbiniekus un to, kādi specializētie kursi, moduļi tiek pasniegti un cik lielā kredītpunktu apjomā.

Tāpat SC deputāti interesējas, vai procesa virzītājam kriminālprocesos, kriminālpolicijas darbiniekam un kārtības policijā strādājošajiem ir jābūt juristiem un vai ir pietiekami pašreiz praktizētie sešu mēnešu kursi amata ieņemšanai IeM iestādēs.

SC vaicā, kāda ir Kozlovska pozīcija par ierindas sastāva un vidējā komandējošā sastāva darbinieku algas un sociālo garantiju palielināšanu un kāda ir viņa nostāja jautājumā par pabalstu IeM amatpersonām par bērna piedzimšanu atjaunošanu 6 amatalgu apmērā, kā tas ir bijis iepriekš un kā tas ir citiem valsts pārvaldes darbiniekiem.

Deputāti interesējas, kāds ir Kozlovska viedoklis par spiegošanas datorprogrammu izmantošanu IeM Valsts policijas un Drošības policijas vajadzībām, argumentiem Valsts policijas koledžas direktora rotācijai par Valsts policijas Kārtības policijas priekšnieku un to, kāda ir IeM pozīcija par notiekošo ap "Latvijas Krājbankas" lietas izmeklēšanu un tās izmeklētāja aizturēšanu. SC arī prasa atbildēt, vai tiek vērtēta KNAB darbinieku šaujamieroču pielietošana sabiedriskā vietā un vai zemās algas Valsts policijā nav noteicošais faktors augstiem korupcijas riskiem.

Deputātus arī interesē, kāds ir IeM viedoklis par "Latvijas Krājbankas" administratora publiski uzskaitīto pārkāpumu raksturu krimināltiesiskajā aspektā, likvidējot "Krājbanku", un vai par to ir kāds Valsts policijas vērtējums.

Vēstulē Kozlovskim tiek prasīts, kāds ir Drošības policijas lietvedībā esošo kriminālprocesu skaits uz vienu procesa virzītāju, salīdzinot ar Valsts policijā strādājošo procesa virzītāju noslogotību, un, vai iecirkņa inspektoriem būtu jābūt procesa virzītājiem krimināllietās. Tiek jautāts, kāds ir IeM vērtējums Valsts robežsardzes rīcībai un darba rezultātiem, apkarojot kontrabandu, un kāds ir ministra viedoklis par valsts politiku akcīzes nodokļa jomā un tā ietekmi uz kontrabandas rādītājiem.

Tāpat deputāti interesējas, kādu iemeslu dēļ iekšlietu sistēmas darbiniekiem algas tiek noteiktas pēc vienotās atalgojuma sistēmas, laikā, kad ir iestādes, kas šai sistēmai nav piesaistītas, kā rezultātā, piemēram, Valsts policijas darbiniekiem nakts stundas apmaksā 50% apmērā no dienas likmes, pretēji Darba likuma prasībām, taču, piemēram, KNAB amatpersonas saņem piemaksas pilnā apjomā. SC vēlas saņemt atbildi uz jautājumu, vai IeM var salīdzināt darba un algas apjomu, piemēram, Valsts policijas Rīgas pilsētas Centra rajona policijas iecirknī un darbu Krāslavas vai Grobiņas iecirknī.

Tāpat deputāti vaicā, vai Drošības policijas Iekšējās drošības nodaļa nedegradē Drošības policijas darbu, "apmeklējot uzņēmējus un lūdzot sniegt kompromitējošo informāciju, piemēram, par Drošības policijas priekšnieka vietnieku Intu Ulmani, Drošības policijā strādājošiem miesassargiem un arī pašu ministru? Vai šāds darbs ir profesionāls un produktīvs?".

Jau vēstīts, ka Saeimas dienaskārtībā pēc Nacionālās apvienības pieprasījuma iekļauts jautājums par Kozlovska demisiju saistībā ar policijas rīcību šā gada 16.marta pasākumos pie Brīvības pieminekļa. Demisijas pieprasījumu solīja atbalstīt arī ZZS, un kopā ar NA šim pieprasījumam ir 27 no 100 balsīm. Ja demisijas pieprasījumu atbalstīs arī SC, kuras frakcijā ir 31 deputāts, ministrs var zaudēt amatu.

Pret demisijas pieprasījumu ir koalīcijas partneri - „Vienotība"m Reformu partija un neatkarīgo deputātu grupa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!