Foto: LETA
Lai gan pēc piektdienas sarunām par valdības deklarācijas projektu premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") paziņoja, ka joprojām gaida atbildi no apvienības "Saskaņas centrs" (SC) uz "Vienotības" priekšlikumu iespējamajai sadarbībai, SC līderis Jānis Urbanovičs kategoriski noraida, ka būtu saņēmis kādu piedāvājumu.

"Tie ir meli, mums neviens neko nav piedāvājis," portālam "Delfi" sacīja Jānis Urbanovičs. Viņš uzsvēra , ka nekāda atbilde SC nav jāsniedz, un piebilda: "Viņi ["Vienotība"] ir "uzvarējuši vēlēšanās, lai to izbauda".

Savukārt Dombrovskis žurnālistiem atzina, ka darbu pie deklarācijas sāk tagadējās koalīcijas partneri, taču aizvien nav izslēgta sadarbība ar SC, no kura tiek gaidīta atbilde.

Sadarbības piedāvājums "Saskaņas centram" neizslēdz arī ministra amata piedāvāšanu, taču VL-TB/LNNK pārstāvis koalīcijas sarunās Gaidis Bērziņš žurnālistiem uzsvēra, ka viņa pārstāvētajam spēkam SC dalība valdībā jebkādā formā nebūs pieņemama.

Arī pēc piektdienas koalīcijas partneru – "Vienotības", ZZS un VL-TB/LNNK - tikšanās jautājums par nākamās valdības partneriem joprojām nav galīgi izlemts, portālam "Delfi" sacīja vienas no "Vienotības" pārstāvjiem sarunās, ekonomikas ministrs Artis Kampars. Viņš atzina, ka nākamās valdības darbības programmu sākotnēji veidos trīs pašreizējās koalīcijas spēki, par katru darbības plāna punktu tiks prasīts viedoklis un nepārvaramu pretrunu gadījumā koalīcijas modelis var izmainīties.

Jau ziņots, ka "Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības un VL-TB/LNNK - vienošanās par nākamās valdības veidošanas principiem paredz turpināt Dombrovska Ministru kabineta politiku, kā arī izvirza konkrētus uzdevumus katras nozares ministra amata kandidātam, turklāt premjers dokumentā apņemas ļoti rūpīgi vērtēt katru partiju virzītu ministra portfeļa tīkotāju.

Uzreiz pēc Saeimas vēlēšanām pašreizējais premjers un vēlēšanās uzvarējušās apvienības "Vienotības" premjera amata kandidāts uzsācis sarunas ar līdzšinējiem koalīcijas partneriem par nākamās valdības veidošanu. Taču viņš pieļāva arī kādu sadarbības formu ar līdz šim opozīcijā esošo SC. Pret tās iesaistīšanu valdībā gan uzreiz iebilda nacionālā apvienība. Sarunas par valdības veidošanu vēl turpinās.

Neoficiāli kā iespējamais ticamākais modelis tiek nosaukta "formula 2+2" – "Vienotības" un ZZS koalīcija, kas varētu sadarboties gan ar "Saskaņas centru", gan ar VL-TB/LNNK.

10.Saeimas vēlēšanās uzvarēja apvienība "Vienotība", kas ieguva 33 deputātu vietas, SC ieguva 29 deputāta mandātus, ZZS – 22, VL-TB/LNNK – astoņas un arī PLL – astoņas deputāta vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!