Foto: LETA
Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas deputāts Juris Silovs, kurš saistībā ar izvirzītajām apsūdzībām krāpšanā nolēmis nolikt deputāta mandātu, rīkojies kā īsts vīrs, atzina SC frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins.

Agešins norādīja, ka šis gadījums varētu kalpot par piemēru, kā rīkoties politiķiem gan citās frakcijās, gan valdībā, piemēram, dažam labam ministram.

SC pārstāvis norādīja, ka Silovs par mandāta nolikšanu lēmumu pieņēmis patstāvīgi un šāda rīcība esot slavējama. "Mēs respektējam viņa viedokli. Viņš tagad bez deputāta imunitātes noskaidros patiesību tiesas ceļā," sacīja Agešins.

Politiķis arī skaidroja, ka tagad SC frakcijas un Saeimas darbs netikšot traucēts, jo tūlīt vietā nākšot cits deputāts.

Silova partijas biedrs un Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs informēja, ka šādi Silovs vēloties uzņemties politisko atbildību un neslēpties aiz deputāta imunitātes.

Orlovs arī piebilda, ka šis gadījums varētu pacelt latiņu citiem politiķiem, rādot piemēru, kā jārīkojas šādās situācijās.

Arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) otrdien žurnālistiem sacīja, ka ļoti pozitīvi vērtē Silova rīcību - mandāta nolikšanu. Šādā veidā netiks mesta ēna uz visiem politiķiem, kas neizbēgami notiktu, ja Saeimas Juridiskajai komisijai būtu jāizstrādā procedūra, kā deputātu izdot tiesāšanai. Jautāta, vai šādās situācijās būtu jāatkāpjas arī deputātiem, kuri neuzskata sevi par vainīgiem, Āboltiņa atgādināja, ka Latvijas politikā ir bijuši vairāki gadījumi, kad aizdomu ēnas dēļ no amata atkāpušies cilvēki vēlāk ir turpinājuši savu politisko karjeru.

Kā informēja SC Saeimas frakcijā, Silovs iesniegumā norādījis, ka vēlas atteikties no Satversmē paredzētās deputāta imunitātes, lai "Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā realizētu savu tiesību aizstāvību, kā arī dotu iespēju frakcijai pilnā deputātu sastāvā īstenot tās politikas mērķus un pilnvērtīgi pārstāvēt savu vēlētāju intereses".

Kā nākamais Silova vietā Saeimā pēc mandāta apstiprināšanas sāks strādāt Stopiņu domes deputāts Viktors Jakovļevs, kurš jau ir piekritis nākt strādāt uz parlamentu.

"TV3" raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka Silovs apsūdzēts par krāpšanu lielā apmērā un pirmā tiesas sēde gaidāma 26.aprīlī. Tas nozīmēja, ka Saeimai būtu jālemj par Silova izdošanu tiesāšanai.

Notikumi risinājušies laikā, kad Silovs pildīja Garkalnes novada domes priekšsēdētāja pienākumus. Amatpersona slēpusi ar dienesta automašīnu izraisītas avārijas pēdas. Silovs notikušajā iesaistījis arī sievu, izmānījis apdrošināšanas atlīdzību, bet tagad abi ar dzīvesbiedri nonākuši uz apsūdzēto sola.

Garkalnes novada domes priekšsēdētāja krēslā Silovs nosēdēja ilgi, taču trīs gadus pēc ievēlēšanas sāka parādīties runas par Silova it kā reibumā izraisītu autoavāriju, kuras pēdas viņš rūpīgi slēpis.

TV raidījums ziņoja, ka avārija notikusi ar pilnīgi jaunu "Toyota Land Cruiser", ko dome bija iegādājusies par iedzīvotāju naudu - ap 30 000 latu. Ar melno džipu braucis galvenokārt Silovs pats - arī liktenīgajā dienā, dodoties mājās Upesciemā no kādām svinībām. Silovam auto neesot izdevies savaldīt, un tas ietriecās kokā. Iespējams, bailes tikt pieķertam, braucot reibumā, bijušas iemesls, kāpēc Silovs apgalvojis, ka avārijas brīdī pie stūres nav sēdējis viņš, bet gan sieva Jeļena.

Apdrošinātājs nelabotu auto par savu naudu, ja zinātu, ka sadursmes brīdī to vadījis autovadītājs alkohola reibumā. Aculiecinieki stāstījuši, ka Silova dzīvesbiedre automašīnā nav bijusi un viņa ieradusies notikuma vietā īsi pēc notikušā.

Sasistā automašīna tikusi rūpīgi slēpta. Notikušais nebūtu nācis gaismā, ja kāda domes amatpersona "Wess Motors" pagalmā neuzietu un nenofotografētu pamatīgi apskādēto dienesta auto. Silovs bija pratis sarunāt ar auto dīleri un, kamēr auto laboja, tā vietā brauca tieši ar tādu pašu "Toyota" džipu. Pat numura zīmes bijušas līdzīgas, lai domē neviens blēdīšanos nepamanītu. Zaudējumus atlīdzināja par domes naudu.
Vērīgā amatpersona vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, kas konstatēja, ka notikusi krāpšana, un pēc piekritības lieta nonāca Ekonomikas policijā.

Tagad domē nestrādā ne amatpersona, kura mēru pieķēra, ne pats Silovs. Silovs 10.Saeimas vēlēšanās kandidēja no SC saraksta un saņēma vairāk nekā 3000 vēlētāju plusiņu. Tikmēr Ekonomikas policija turpināja sākto izmeklēšanu, un vēl krietni pirms vēlēšanu sarakstu iesniegšanas, pagājušā gada 14.jūnijā, pret Silovu un viņa sievu prokuratūra sāka kriminālvajāšanu par krāpšanu lielā apmērā.

Krimināllikuma pants, pēc kura Silovs apsūdzēts, paredz cietumsodu no pieciem līdz 13 gadiem vai arī naudas sodu līdz 27 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!