Jautājumi par klimata izmaiņu nestajām iespējamajām pārmaiņām tautsaimniecībā un iedzīvotāju ikdienā nodarbina vienīgi nozaru speciālistus vai katru pilsoni individuāli - kaut vai apcerot mājas siltināšanas nepieciešamību vai piemērota apģērba izvēli.

Valstiskā līmenī klimata pārmaiņas un to ietekme uz vidi tiek uzlūkotas kā otršķirīgas - katrā ziņā tāds iespaids rodas, caurlūkojot politisko partiju programmas pirms 10. Saeimas vēlēšanām.
Izvērtējot partiju attieksmi pret vides un klimata jautājumiem, Scenariji.lv tika salīdzinātas pirms 9. un 10. Saeimas vēlēšanām sagatavotās partiju 4000 zīmju programmas.

Salīdzinājumā tika aplūkotas Tautas partijas, Latvijas Pirmās partijas un partijas "Latvijas ceļš" vēlēšanu apvienības, partiju apvienības "Par labu Latviju", "Jaunā laika", "Vienotības," Zaļo un zemnieku savienības, Politisko organizāciju apvienības "PCTVL", partijas "Visu Latvijai", apvienības "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", "Atbildība - sociāldemokrātisko partiju apvienība", Kristīgi Demokrātiskā Savienības un Pēdējās partijas priekšvēlēšanu programmas.

Vides aizsardzības tēma skarta tikai četrās minēto partiju 10. Saeimas vēlēšanu programmās, taču arī tajās dominē tukšas un vispārīgas frāzes vai patērnieciska attieksme pret dabas resursiem, taču izpaliek izpratne par nepieciešamību pielāgoties iespējamām izmaiņām dabā un šādā kontekstā domāt par dažādu tautsaimniecības nozaru ilgtermiņa nākotni.

Partiju apvienība "Par Labu Latviju" (PLL) sola: "Veiksim apkārtējās vides aizsardzības pasākumus, salāgojot tos ar lauku un tautsaimniecības kopumā attīstības vajadzībām". Tas gan ir zināms progress, jo pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām PLL izveidojušās Tautas partijas un Latvijas Pirmās partijas un partijas "Latvijas ceļš" vēlēšanu apvienības programmās par vides aizsardzību nebija nekā.

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) pirms 9. Saeimas vēlēšanām solīja: "Latvijas vide - lauksaimniecības zemes, meži, ūdeņi - spēj dot ievērojami vairāk energoresursu, tāpēc atbalstīsim zinātnieku un uzņēmēju ierosmi tautsaimniecībā izmantot atjaunojamos resursus - biodegvielu, biogāzi, koksni. Sekmēsim valsts enerģētisko drošību, palielinot energoneatkarību un ekonomējot energoresursus."

Bet pirms 10. Saeimas vēlēšanām ZZS programmā sacīts: "Strādāt tā, lai Latvija būtu zaļākā valsts pasaulē, kur daba un tās daudzveidība ir kā bagātība, nevis apgrūtinājums. Rūpēties, lai Latvija būtu brīva no ģenētiski modificētiem organismiem un kodolenerģijas. Atbalstīt alternatīvo enerģijas veidu izmantošanas iespējas un videi draudzīgu transportu." Aptuveni to pašu, tikai krietni vien lakoniskākā formā programmā ierakstījusi arī "Atbildība - sociāldemokrātiska politisko partiju apvienība": "Veicināt videi draudzīgu atjaunojamo energoresursu attīstīšanu".

Apvienība PCTVL par vides aizsardzību domāja pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām, bet šogad, acīmredzot, tas vairs nav būtiski. 9. Saeimas vēlēšanu programmā PCTVL rakstīja: "Tīra vide - Latvijas nākotnes ķīla! Mēs esam par dabas resursu saudzīgu izmantošanu. Zemes izmantošanas mērķu izmaiņa un ekoloģiski bīstamu objektu būvniecība jāveic tikai, saņemot iedzīvotāju piekrišanu un attiecīgu kompensāciju, pēc plaša mēroga aptauju vai reģionālo referendumu rīkošanas."

Pārlūkojot partiju programmas pirms 10. Saeaimas vēlēšanām, redzams, ka vides aizsardzības un klimata jomās ilgtermiņa nākotnes perspektīvā kopš iepriekšējām vēlēšanām nekas daudz nav mainījies. Mainās vienīgi klimats.

Stratēģiskās Analīzes Komisijas un domubiedru veidotā nepolitiskā iniciatīva Scenariji.lv ir pilsoniskas sabiedrības aktivitāti veicinoša tautas domnīca, kas, iesaistot sabiedrību, pieaicinot dažādu jomu ekspertus un izmantojot nopietnu zinātnisku pētījumu bāzi, iezīmēs Latvijas ilgtermiņa nākotnes attīstības scenārijus, kas būs pieejami apspriešanai mums visiem.

Šo diskusiju rezultātus savā darbā varēs izmantot Valsts prezidents, SAK, plašsaziņas līdzekļi un viedokļu veidotāji, tādējādi iezīmējot būtiskākos jautājumus un jautājumu risinājumus, ko mēs - Latvijas sabiedrība pieprasa no politiķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!