Foto: LETA

Dramatizēt situāciju attiecībā uz Latvijas politisko vidi, pret ko bieži esam kritiski, ir pilnīgi nevietā, tā intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" vērtēja Latvijas Nacionālās enciklopēdijas redakcijas vadītājs, vēsturnieks Valters Ščerbinskis.

"Es domāju, ka politiķi ir ļoti dažādi un politiķi ir mainījušies. Pilnīgi noteikti būtu nepareizi uzskatīt, ka visi viņi ir metami pār vienu kārti. Ir ļoti dažāda izglītība, dažāda pieredze, dažāda attieksme pret lietām," sprieda vēsturnieks.

Viņš norādīja, ka galu galā, mēs, vēlētāji, nosakām to, kādi cilvēki nonāk parlamentā, tāpēc žēloties mums nevajadzētu – vismaz ne pārāk skaļi.

"Tanī pašā laikā es gribētu aicināt uztvert lietas plašāk, jo diez vai jūs atradīsiet kādu sabiedrību pasaules vēsturē, kur sabiedrība ir bijusi apmierināta ar politiķiem," uzvēra vēsturnieks.

Viņš uzsvēra, ka ir ļoti daudzi politiķi, kas ir ļoti gudri un tālredzīgi. "Bet nu ne vienmēr tās lietas iet mums pietiekami labi ne tikai politikas līmenī, bet arī citos līmeņos. Un tam ir dažādi iemesli, un ar to ir jārēķinās, tas ir jāsaprot. Principā ir jābūt kritiskiem, mums allaž jābūt kritiskiem. Mums ir jāsaprot, ka sistēma jau ir pareiza, bet dažādas nianses, dažādas lietas, kas mums neļauj pietiekami raiti skriet uz priekšu, kavē attīstību," norādīja Ščerbinskis.

Ščerbinskis Latvijas Universitātē 1998. gadā ieguvis vēstures maģistra grādu, 2003. gadā – vēstures doktora grādu. Viņš strādājis Latvijas Valsts arhīvā un kā pasniedzējs Rīgas Stradiņa universitātē, bet 2014. gada beigās kļuva par Latvijas Nacionālās enciklopēdijas projekta vadītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!