„Sabiedrība citai politikai” (SCP) Rīgas mēra kandidāts Aleksejs Loskutovs norāda, ka ir iespējams samazināt rindas Rīgas bērnudārzos, piemēram, maksimāli nokomplektējot esošās grupas, veidojot piebūves esošajos bērnudārzos, nevis tikai ceļot jaunus, un īstenojot citus konkrētus priekšlikumus.

Loskutovs atgādina, ka jau vairākus gadus bērnu skaits rindā uz pirmsskolas izglītības iestādēm turpina pieaugt, piemēram, ja 2007. gadā vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē Rīgā gaidīja 2882 bērni, tad 2009. gadā – gandrīz 5000 bērnu.

SCP piedāvā vairākus risinājumus, kuru īstenošana palīdzēs atrisinās problēmas, kas saistītas ar rindu uz Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēm.

SCP piedāvā nodrošināt efektīvu pirmsskolas izglītības iestāžu noslodzi, panākot bērnu grupu pēc iespējas maksimālu nokomplektēšanu. Tur, kur ir tāda iespēja, pārplānot pirmsskolas izglītības iestāžu telpas, tādējādi iegūstot jaunas bērnu vietas.

Tāpat ierosināts pārskatīt formālas prasības pirmsskolas izglītības iestādēm, tās atvieglojot, dodot iespēju palielināt bērnu skaitu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs un atvieglojot privāto pirmsskolas izglītības iestāžu izveidi. Atvērt piecgadīgo un sešgadīgo bērnu sagatavošanas grupas vispārējās izglītības iestādēs, kur tas ir iespējams.

Vēl viens priekšlikums ir paplašināt ar piebūvēm esošas ēkas vai uzbūvēt trešo stāvu standarta divstāvu pirmsskolas izglītības iestāžu ēkām, padarot tos efektīvākas, proti, palielinot iespējamo bērnu skaitu bez papildus administratīviem izdevumiem. Piebūves pēc Skandināvijas pieredzes var būt uzceltas no saliekamiem moduļiem, kuru uzstādīšanai nepieciešamas tikai 2-3 nedēļas.

Tāpat SCP ierosina atvērt pirmsskolas izglītības iestādes likvidētajās un reorganizētajās skolās un izveidot pirmsskolas izglītības iestādes, realizējot pašvaldību un privātās partnerības iespējas.

Kamēr rīdzinieku bērni nav nodrošināti ar nepieciešamo vietu skaitu pirmsskolas izglītības iestādes, Rīgas pašvaldība var izmantot citus veidus, kā atbalstīt ģimenes ar pirmsskolas vecuma bērniem Rīgā, uzskata SCP.

Loskutovs norāda, ka, ievērojot principu “nauda seko bērnam” var panākt, lai maksimāli tuvinātos vecāku līdzmaksājumi pašvaldības un privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs, izbeidzot netaisnīgu situāciju, kad vecāki par bērnu privātajā pirmsskolas izglītības iestādē maksā 15 reizes vairāk, ka maksātu, ja būtu nodrošināti ar vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē.

Loskutovs arī uzskata, ka pašvaldībai jāizmaksā pabalsts 100% apmērā no summas, kas paredzēta bērna uzturēšanai pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, vecākiem par vietas nenodrošināšanu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē (šobrīd vecāki saņem pabalstu – 50 latus mēnesī, ja bērns netiek nodrošināts ar vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē).

Tāpat dome varētu attīstīt auklīšu dienestu, piesaistot pašvaldības finansējumu. Izstrādāt auklīšu apmācību programmas, iesaistot Nodarbinātības valsts aģentūru, un nodrošināt pašvaldības atbalstu pirmsskolas vecuma bērnu pieskatīšanas „dienas mammas un dienas tēta” sistēmai, kad bērnu pieskata, piemēram, pedagoģijas studenti vai arī jaunās māmiņas un tēvi, kuriem ir pedagoģiskā vai medicīniskā izglītība, vai personas, kuras apguvušas bērnu pieskatīšanai nepieciešamās zināšanas un ieguvušas atbilstošu sertifikātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!