Foto: DELFI
Pazīstamais restorāna "Vincents" šefpavārs jau vairākas nedēļas smagā stāvoklī ārstējas Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) un pagājušās nedēļas nogale bijusi kritiska, taču šobrīd viņa stāvoklis ir stabils, sarunā ar portālu "Delfi" apliecināja pavāra brālis Jānis Rītiņš.

Slimnīcā 72 gadus vecais Rītiņš nonācis pēc Ziemassvētkiem. 23. decembrī viņam paaugstinājusies temperatūra, Rītiņš mājas apstākļos veicis trīs Covid-19 testus, kas visi uzrādījuši negatīvu rezultātu. "Tāpēc viņš domāja, ka tā ir parasta gripa," skaidro Jānis Rītiņš, kurš kopā ar otru brāli Andreju šobrīd uzturas Latvijā.

Pakāpeniski Rītiņš sācis justies arvien sliktāk, un to apciemojuma reizē pamanījusi viņa krustmeita, kura pati ir medmāsa. Krustmeita nogādāja Rītiņu PSKUS, kur tests uzrādījis pozitīvu Covid-19 delta varianta paveidu.

Pagājušajā sestdienā Mārtiņa Rītiņa veselības stāvoklis pasliktinājies tiktāl, ka nolemts viņu vest uz reanimāciju, un brāļiem ļauts viņu satikt: "Viņš bija pie apziņas, ar humoru, pavadījām kopā stundu, pirms viņu liek intubēt," kritiskāko brīdi tagad atceras Jānis Rītiņš.

Pirmdienas rīts nācis ar labākām ziņām – šobrīd viņam reanimācija nav nepieciešama, šefpavārs pārvests atpakaļ uz intensīvo terapiju un visi rādītāji, kā saka brālis, "iet uz augšu".

Straujo uzlabojumu brālis skaidro ar vakcinēšanos – Rītiņš nesen saņēmis arī balstvakcīnu. "Ja vakcinācijas nebūtu, viņa vairs nebūtu starp mums. Zvanījām uz slimnīcu šorīt, mums teica, ka Mārtiņa stāvoklis ir stabils," stāsta Jānis Rītiņš.

"Delfi" jau vēstīja, ka 1. decembrī ar saviesīgu pasākumu tika prezentēta Lindas Apses grāmata par Rītiņu "De Profundis. Mārtiņš Rītiņš". 10. decembrī Valsts policija sāka administratīvā pārkāpuma procesu par to, vai grāmatas atklāšanas pasākumā ievēroti Covid-19 ierobežojumi – pirmšķietami tika secināts, ka tajā pārkāpti valstī noteiktie rīkojumi par pulcēšanās ierobežojumiem ārkārtējās situācijas laikā.

Rītiņa kolēģis, arhitektūras un restorāna uzņēmuma "Vincents" valdes priekšsēdētājs Emīls Jakrins sarunā ar "Delfi" noraida iespējamību, ka pavārs šajā pasākumā būtu inficējies ar Covid-19. "Tā laika atstarpe starp to sarīkojumu un Ziemassvētku periodu ir pārāk liela, lai varētu pieņemt, ka inficēšanās notika toreiz. Ļoti turam īkšķus par Mārtiņu un ceram, ka viss būs labi," portālam "Delfi" teic Jakrins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!