Tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP) jau tuvākajā laikā plāno iepazīstināt Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdes locekļus ar situāciju ieslodzījuma vietās, proti, jau šā gada novembrī un decembrī nebūs līdzekļu, lai nodrošinātu ieslodzījuma vietas ar elektrību, apkuri un ēdināšanas pakalpojumiem.

Segliņš pirmdien 10.augustā sacīja, ka NDP locekļi ar šo problēmu tiks iepazīstināti, jo, nemeklējot tai risinājumus, tas var izvērsties par nacionālās drošības jautājumu.

Kā iespējamos problēmas risinājumus Segliņš minēja sarunu risināšanu ar pakalpojumu sniedzējiem, lai atliktu parādu atmaksu uz nākamo gadu, vai arī papildu finansējuma lūgšanu Ministru kabinetam.

Pēc Segliņa teiktā, nepieciešamā summa minēto pakalpojumu nodrošināšanai ir aptuveni divi miljoni latu.

Jau jūlija sākumā ziņots par pēdējos trīs mēnešos pieaugušo ieslodzīto skaitu un to, ka gada beigās Ieslodzījuma vietu pārvaldei (IeVP) var rasties problēmas segt izdevumus par komunālajiem pakalpojumiem.

Kā iepriekš informēja Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Jana Saulīte, IeVP priekšnieks ģenerālis Visvaldis Puķīte tieslietu ministram Segliņam sacījis, ka budžeta samazinājums ieslodzījuma vietu sistēmu skāris "īpaši sāpīgi".

Puķīte tolaik norādīja: ja iepriekšējā pusgadā ieslodzījumā atradušās aptuveni 6500 personas, tagad šis skaitlis sasniedzis 7200. Prognozējams, ka gada nogalē ieslodzīto skaits valstī varētu būt 7800. "Tātad reāli mums visiem maksas pakalpojumiem un ēdināšanai līdz gada beigām būs nepieciešami apmēram divi miljoni [latu] ar kapeikām. Tas ir, ja mums būtu tas budžets, kas bija uz 2008.gadu, tad mums vajadzētu šajā situācijā iztikt," aprēķinājis IeVP priekšnieks.

Salīdzinot ar 2008.gadu, IeVP budžets šogad ir samazināts aptuveni par 30%, norādīja Puķīte. Grūtības ar komunālo pakalpojumu apmaksu gada beigās varētu veidoties visos cietumos, un IeVP vadītājs pagaidām neredz nekādas iespējas, kā tādu naudu atrast no šim mērķim piešķirtajiem budžeta līdzekļiem. "Mēs jau tā 2008.gadā ekonomējām, likvidējot Pārlielupes cietumu, apvienojot vairāku cietumu administrācijas, un tik un tā tas nedeva vēlamo efektu, jo šie komunālie maksājumi kopumā valstī paaugstinājās."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!