Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (TP) rosina, ka policijai būtu nepieciešams lielāku uzmanību pievērst smago un būtiskāko, nevis sīko noziegumu atklāšanai, kur tiek nozagta "zaftes burka" vai zaudējumi lēšami piecu līdz desmit latu apmērā.

Ceturtdien intervijā Latvijas Radio ministrs pauda, ka, bieži vien izmeklējot sīkos noziegumus, "mēs pazaudējam mežu" - lielos un sabiedrībai bīstamākos noziegumus. Pērn no visiem noziegumiem tikuši atklāti 17% , šogad to īpatsvars pieaudzis līdz 26%-27%. "Es domāju, ka Latvijas sabiedrībai ir pamats gribēt redzēt šos skaitļus lielākus," atzīmēja Segliņš. Pēc viņa teiktā, problēma ir apstāklī, ka Latvijā tiek rosināts kriminālprocess par katru, tostarp sīku, noziegumu, piemēram, nozagtu "zaftes burku".

"Rosinu vēlreiz Latvijas sabiedrībā runāt par to, vai patiešām, apkraujot kriminālpolicistus ar visām nozagtajām zaptes burkām un par katriem pieciem un desmit nozagtajiem latiem, mēs aiz šiem trīs kokiem nepazaudējam mežu un, vai tomēr nav jābūt, un kaimiņvalstīs jau ir, minimālajai robežai, kur mēs reģistrējam robežu, kurā mēs noziegumu reģistrējam, bet varbūt kriminālprocesu neierosinām un izmeklētājus nenostrādinām [..] man šķiet, ka svarīgāk būtu koncentrēties uz lielāku, smagāku, cilvēkiem lielāku nelaimi nesošu noziegumu izmeklēšanu," teica Segliņš.

Segliņš piedāvā apsvērt, vai nevajadzētu noteikt limitus un kritērijus, kuri noteiktu tos noziegumus, kas būtu jāizmeklē. Tādējādi izmeklētāji nebūtu nostrādināti pie sīkajiem noziegumiem.

Līdzīgu viedokli laikraksta "Dienas Bizness" trešdienas numurā pauda Valsts policijas priekšnieks Aldis Lieljuksis, kurš atzīstot, ka patlaban pastāv tendence pieaugt mantisko noziegumu skaitam, piebildis, ka nereti policija spiesta ieguldīt milzīgu darbu zādzībās par trim, četriem latiem.

Savukārt Rīgas reģionālās policijas pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis pagājušajā nedēļā laikrakstam "Bizness&Baltija" pieļāvis, ka, iespējams, nepieciešams izvērtēt, cik izmaksā policijas darbs un izvērtēt, vai vienmēr resursi tiek izmantoti lietderīgi. Pēc viņa teiktā, sīkajiem likumpārkāpumiem varētu piemērot administratīvo sodu, piemēram, 15 diennakšu arestu, nevis ieguldīt milzīgu policijas darbu, kas nepieciešams, lai izpildītu Krimināllikumā ietvertās prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!