Foto: F64
Tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP) satraukts par steigu un slepenību, kādā šobrīd tiek gatavotas pieņemšanai valdībā jaunas apņemšanās pret starptautiskajiem aizdevējiem, vienlaikus tiecoties publiskajā telpā konfrontēt pensiju atmaksāšanu ar Satversmes tiesas sprieduma prasības par attiecīgo apņemšanos uzņemšanās kārtību.

Kā informē Tautas partijā (TP), partija uzskata, ka visus nepieciešamos lēmumus aizkavēto maksājumu segšanai pensionāriem ir iespējams pieņemt jau nākamās nedēļas laikā.

Segliņš ir pārliecināts, ka nelikumīgi aizkavēto pensiju izmaksa ir Latvijas valsts iekšējā lieta. Ja valsts budžetā ir pieejami tam nepieciešamie līdzekļi un to izmantošana nepārkāpj ar starptautiskajiem aizdevējiem saskaņoto 8,5% valsts budžeta deficīta līmeni 2010. gadam, pensiju daļu var atmaksāt pensionāriem jau vistuvākajā laikā, norāda TP.

Tāpat TP uzsver, ja gadījumā valdības vadītājam un finanšu ministram ir vēlme radušos situāciju izmantot, lai uzņemtos jaunus, valsts budžeta un citos likumos neiekļautus solījumus pret starptautiskajiem aizdevējiem, valdības vadītājam šādu darbību veikšanai ir jāsaņem Saeimas mandāts. "Tādā gadījumā Saeimas Prezidijam pēc valdības vadītāja lūguma jālemj par parlamenta ārkārtas sēdes sasaukšanu, ko ir iespējams nodrošināt jau nākamās nedēļas laikā. Līdz ar to jau nākamajā nedēļā valdībai ir iespēja saņemt Saeimas mandātu jaunām apņemšanās pret starptautiskajiem aizdevējiem, " pauž TP.

TP aicina valdības vadītāju respektēt Latvijas normatīvos aktus, kā to norādījusi arī Satversmes tiesa un Tieslietu ministrija, tādējādi izvairoties no tādu lēmumu pieņemšanas, kas var tikt apstrīdēti.

Jau vēstīts, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisija ceturtdien atbalstīja ieceri sākt pensiju izmaksu pilnā apmērā jau no februāra, bet parādu par pērn neizmaksāto pensijas daļu pensionāriem atmaksāt aprīlī.

Starptautisko aizdevēju misijas ir atbalstījušas valdības plānu līdzekļus pensiju un parāda atmaksai rast uz valsts budžeta deficīta rēķina, un valdība par to varētu lemt jau nākamotrdien. Kopumā pensiju izmaksai pilnā apjomā un parāda segšanai no valsts budžeta šogad nepieciešami 185 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!