Foto: DELFI
Tieslietu ministrija (TM), atbildot uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) atstādinātā vadītāja Dzintara Jakāna lūgumu vērtēt finanšu ministra Einara Repše (JL) rīkojumus, nav vērtējusi ministra rīcības likumību, taču norādījusi, ka ir jābūt pamatojumam šādai ministra rīcībai. Savukārt tieslietu ministrs Mareks Segliņš piektdien žurnālistiem atzina, ka Repšem bija tiesības apturēt Jakāna lēmumus par ierēdņu atcelšanu.

TM pārstāve Jana Saulīte portālam "Delfi" noliedza, ka TM būtu vērtējusi Repšes rīcības likumību, un arī nav atcēlusi ministra lēmumus, jo tam Tieslietu ministrijai nav nekāda pamata.

Arī pats Repše uzskata, ka viņam šādas tiesības bija un viņš neatkarīgi no koalīcijas iespējamiem iebildumiem virzīs jautājumu par Jakāna atstādināšanu un VID vadītāja pienākumu iz[pildītāja iecelšanu izskatīšanai valdība.

Komentējot iespēju Jakāna dēļ zaudēt finanšu ministra amatu, Repše uzsvēra, ka tā ir koalīcijas izšķiršanās. "Es esmu šajā amatā, nevis, lai atsēdētu, bet lai darītu savu darbu," pauda Repše, norādot, ka tautas ievēlēts parlaments viņu apstiprināja amatā, un viņš neplāno ierobežot savu darbu koalīcijas partneru iebildumu dēļ.

VID trešdien lūdzis TM izvērtēt finanšu ministra tiesības noteikt VID struktūru un lemt par to, kuras personas būtu ieceļamas VID ierēdņu amatos. TM paudusi savu viedokli, taču uzsvērusi, ka šīs skaidrojums nav juridiski saistošs.

TM norāda, ka, saskaņā ar VID nolikumu, dienests ir finanšu ministra pārraudzībā esošā iestāde un ministrs "institucionālo un funkcionālo padotību pār VID [..] īsteno pārraudzības formā".

TM norāda, ka izņēmuma gadījumā augstākā iestāde vai amatpersona var pārņemt arī pārraudzībā esošās iestādes vai amatpersonas lietvedībā esošu lietu savā kompetencē. Augstākā iestāde vai amatpersona var arī ar savu rīkojumu izlemt "atsevišķās lietas aspektu, nepārņemot visu lietu savā kompetencē". TM arī norāda, ka šādas pilnvaru pārņemšanas tiesības ir noteikti jāpamato.

Tai pašā laikā TM atzīst, ka dokumentā, ar kuru tiek īstenotas pilnvaru pārņemšanas tiesības, nav ietverts pamatojums šīs tiesības izmantošanai, un tāpēc "uzskatāms, ka tas nav piemērojams minētās tiesības īstenošanai".

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka ceturtdien Repše pret Jakānu ierosināja disciplinārlietu, uz tās laiku VID vadītāju no amata atstādinot. Šīs nav pirmās nesaskaņas starp ministru un VID vadītāju. Jakāns publiski paudis, ka Repše, ignorējot likumu, cenšas par VID ģenerāldirektora vietniekiem iecelt savus partijas biedrus.

Savukārt Repše iepriekš ierosinājis pret Jakānu disciplinārlietu, kuras rezultātā Jakāns sodīts, samazinot viņa algu uz sešiem mēnešiem par 20%. Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija konstatēja, ka Jakāna rīcībā – prettiesisku rīkojumu parakstīšanā – ir saskatāmi klaji nolaidīga attieksme pret saviem pienākumiem pārraudzīt visa dienesta darbību. Jakāns ir sodīts, jo pirms kāda laika bija no amata atbrīvojis divus Finanšu policijas darbiniekus, kurus apsūdzēja žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonu sarunu noklausīšanā. Taču tā kā policisti turpināja tiesāties, viņam nebija šādu pilnvaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!