Foto: LETA

Ja visi pedagogi, ieviešot jauno darba samaksas modeli, vēlēsies strādāt pilnu darba slodzi, būtu nepieciešams aptuveni par 10-15 % mazāks pedagogu skaits, šodien Latvijas Televīzijas raidījumā "1 pret 1" sacīja izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Seile norādīja, ka jau tagad ne visi pedagogi strādā pilnu slodzi, līdz ar to arī turpmāk skolotāji varēs strādāt nepilnu slodzi.

Ministre sacīja, ka darbs šobrīd ir vērsts uz to, lai katrs skolotājs neatkarīgi no vietas, kur viņš strādā, saņemtu vismaz 700 eiro pirms nodokļu nomaksas. "Tas ir tas, ko mēs mēģinām darīt, jo pieredze, ka pašvaldības zinās labāk un izveidos vislabāko sistēmu, ne visos gadījumos attaisnojas," pauda Seile.

Tai pat laikā ministre atzina, ka jaunais darba samaksas modelis negarantēs algas pielikumu katram skolotājam. Patlaban skolotāju atalgojums tiek noteikts haotiski, viņa norādīja.

Ministre arī uzsvēra, ka pēc viņai pieejamās informācijas, zināma naudas summa pedagogu atalgojuma palielināšanai ir rezervēta pie nosacījuma, ja tiks veiktas strukturālas reformas. "Vienu no mājasdarbiem esam izpildījuši - noteicām minimālo skolēnu skaitu vidusskolas klases atvēršanai. Tagad meklējam kompromisus par algu modeli," sacīja Seile.

Kā ziņots, tā kā sarunas dažādos līmeņos līdz šim nav devušas vēlamos rezultātus, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) uzskata par nepieciešamu sākt streika rīkošanas procedūru.

LIZDA padome secinājusi, ka situācija darbā ar 2016.gada valsts budžeta projektu, paredzot nepietiekamu finansējumu jaunajam pedagogu darba samaksas modelim, ir neapmierinoša. Arodbiedrība uzsvērusi, ka joprojām netiek ņemta vērā virkne priekšlikumu modeļa pilnveidošanai.

Kopš šī gada jūnija notikušas gandrīz 20 tikšanās ar dažādu institūciju pārstāvjiem, tomēr tās nav devušas gaidīto rezultātu, norāda arodbiedrībā.

Sākot streika procedūru, LIZDA IZM pieprasa vairākos ar izglītības jomu saistītos likumos noteikto punktu izpildi, kā arī ieteikumu par jauno pedagogu darba samaksas modeli ievērošanu.

Ceturtdien, 29. oktobrī, notiks, visticamāk, pēdējā pedagogu streika izlīgšanas komisijas sēde, kurā LIZDA un vairāku ministriju pārstāvji mēģinās rast vienošanos izglītības sektora sakārtošanai. Kā noskaidrots arodbiedrībā, pēc izlīgšanas komisijas sēdes LIZDA lems par streika rīkošanas nepieciešamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!