Foto: LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir apstiprinājusi ieteikumus, lai mazinātu jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības riskus 29. augustā gaidāmajās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās. Atrodoties iecirknī, vēlētājiem būs obligāti jānēsā elpceļu aizsegs un jāievēro citi drošības pasākumi, portāls "Delfi" noskaidroja komisijā.

CVK aicina Rīgas pašvaldību vēlēšanu iecirkņus neizvietot ēkās, kurās uzturas Covid-19 visvairāk apdraudētās grupas, proti, ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs.

Vietvarai jānodrošina, ka izglītības iestādēs izvietotajos vēlēšanu iecirkņos laikā, kad iecirknis atvērts vēlētājiem, neuzturas audzēkņi, skolēni un studenti. Gan vēlēšanu dienā, gan iepriekšējās balsošanas dienās vēlēšanu iecirkņi jāizvieto pēc iespējas plašākās telpās ar iespēju tās regulāri vēdināt.

Paredzēts vēlēšanu iecirkņos izvietot informāciju par drošības pasākumiem, kuri jāievēro, atrodoties iecirknī – aicināt vēlētājus dezinficēt rokas un lietot vienreizlietojamos cimdus.

Iecirkņu apmeklētājiem obligāta prasība būs mutes un deguna aizsegs. Tā varēs būt gan sejas aizsargmaska, gan auduma šalle vai respirators. Vēlētājiem, kuriem nebūs sava sejas aizsega, iecirknī tiks izsniegta vienreizlietojamā sejas aizsargmaska. Ieteikumi paredz arī aicināt vēlētājus vēlēšanu iecirknī izmantot savus rakstāmrīkus, bet, ja vēlētājam šādas iespējas nav, izsniegt katram vēlētājam savu pildspalvu.

Iekārtojot vēlēšanu iecirkni, pašvaldībai ir ieteikums nodrošināt divu metru distanci starp vēlētāju reģistrācijas galdiem, vēlēšanu kabīnēm, aizslietņiem un izvietot norādes uz grīdas, lai vēlētāji ievērotu distanci un nedrūzmētos. Iecirkņu komisijām viens no uzdevumiem šajās vēlēšanās būs sekot līdzi un organizēt vēlētāju plūsmu tā, lai tiktu ievēroti drošības pasākumi.

Tāpat ieteikumi paredz veikt regulāru iecirkņu telpu uzkopšanu, ar spirtu saturošiem dezinfekcijas līdzekļiem apstrādājot koplietošanas virsmas, durvju rokturus, galdu virsmas, krēslu roku balstus, kā arī veicot telpu vēdināšana.

CVK norāda, ka šajās vēlēšanās nav paredzēts izmantot vēlēšanu kabīnes ar auduma aizkariem, jo aizkari ir virsma, kurai vēlēšanu laikā pieskaras vēlētāji un kuru nav iespējams atbilstoši dezinficēt. Balsošanas aizklātumu paredzēts nodrošināt, izkārtojot kabīnes un aizslietņus ar ieeju pret sienu vai pret blakus esošās kabīnes vai aizslietņa slēgto daļu.

Iecirkņu darbiniekiem būs jāvalkā vienreizlietojamie gumijas cimdi, sejas maskas, nepieciešamības gadījumā respiratori, kā arī jāizmanto roku dezinfekcijas līdzekļi. "Lielākai vēlēšanu iecirkņu komisijas locekļu drošībai varētu tikt lietoti arī sejas aizsargi. Tāpat darbiniekiem, kuri veiks balsu skaitīšanu ir nodrošināmi virsvalki," uzsver CVK.

Vienlaikus vēlēšanu iecirkņos vai izbraukumā pie vēlētājiem būs aizliegts piedalīties cilvēkiem ar elpceļu infekcijas pazīmēm. Tādēļ, veidojot vēlēšanu iecirkņu komisijas, katram iecirknim būs jānodrošina rezerves darbinieki – vēlēšanu iecirkņa komisijas locekļu pienākumu izpildītāji, kā arī jāsagatavo plāns rezervistu apziņošanai un nekavējošai iesaistīšanai.

Īpaši drošības pasākumi būs jāievēro arī, nodrošinot balsošanu vēlētāja atrašanās vietās, kā arī slimnīcās un sociālās aprūpes namos. Paredzēts, ka balsošana tiks organizēta tā, lai izvairītos no tieša kontakta starp vēlēšanu komisijas locekli un vēlētāju. Situācijā, kad drošu attālumu vēlēšanu materiālu saņemšanai un nodošanai nebūs iespējams ievērot, vēlēšanu komisijas locekļiem, uzturoties vēlētāja atrašanās vietā, būs jālieto respiratori un citi individuālās aizsardzības līdzekļi.

Ieteikumi izstrādāti, ņemot vērā Slimību profilakses un kontroles centra sniegtās rekomendācijas. CVK uzsver, ka drošības pasākumu īstenošana var mainīties atkarībā no epidemioloģiskās situācijas valstī un speciālistu ieteikumiem.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas notiks sestdien, 29. augustā.

Partijām kandidātu saraksti Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām būs jāiesniedz no 14. jūlija līdz 20. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!