Foto: Publicitātes foto
Pirms pāris gadiem seksuāla rakstura noziegumos apsūdzētais un tiesātais Latvijas Romas katoļu baznīcas priesteris Pāvels Zeiļa devies pensijā un cilvēkus vairs neapkalpo, ceturtdien vēsta žurnāls "Ir".

Katoļu baznīcas Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis žurnālam apliecinājis, ka pēc apsūdzībām Zeiļa pēc paša vēlēšanās ir devies pensijā un priestera pienākumus vairs neveic. Jau iepriekš – neilgi pēc Zeiļas atbrīvošanas no apcietinājuma – žurnālisti bija novērojuši, ka priesteris baznīcā turpina uzklausīt grēksūdzes. To apliecināja arī vietējie iedzīvotāji.

"Kad viņš izteica vēlēšanos iet pensijā un lūdza, lai viņu atbrīvo no darba, es arī viņu atbrīvoju. Tas jau sen bija — kad bija tās nepatikšanas. Tad arī viņš lūdza atbrīvot, ka viņš ies pensijā. Viņam jau bija attiecīgs gadu skaits, bija slikta veselība, bija vairākas operācijas, faktiski vairs nevarēja strādāt. Uz tā pamata viņš arī tika atbrīvots," žurnālam sacījis bīskaps Bulis.

Žurnāls atgādina, ka šobrīd Zeiļa mitinās klosterī Viļānos. Kad žurnāls viņu satiek, "Zeiļa ir manāmi novārdzis, ģērbies melnās biksēs un tumšā kreklā ar garām piedurknēm. Viņš nepiekrīt fotografēties. Saruna notiek uz soliņa pie klostera ēkas ar skatu uz tā plašo teritoriju, kurā ir rūpīgi iekopti apstādījumi un reliģiski objekti".

Žurnāls vēsta, ka garīdznieks sarunā viņam izvirzītās apsūdzības nodēvējis par muļķībām.

"Viņš nav uz Viļāniem aizbraucis, lai strādātu, bet vienkārši lūgtos tur, un tas ir viss. Viņš cilvēkus neapkalpo, cik es zinu," žurnālam izteicies bīskaps Bulis.

Arī pats Zeiļa žurnālam apliecinājis, ka šobrīd baznīcā vairs nestrādā.

"Delfi" jau rakstīja, ka prokuratūra 2019. gada 7. martā uzrādīja apsūdzības krimināllietā par seksuālu vardarbību un cilvēktirdzniecību, kurā viens no aizdomās turētajiem ir Rēzeknes-Aglonas diecēzes priesteris Zeiļa.

Portāls "Delfi" iepriekš ziņojis, ka jau agrāk tiesa nevarēja sākt pēc būtības skatīt krimināllietu, jo uz sēdi nebija ieradies viens no apsūdzētajiem attaisnojošu iemeslu dēļ.

Sākotnēji krimināllietā tika apsūdzētas trīs personas – 1945. gadā, 1955. gadā un 1958. gadā dzimuši vīrieši. 2019. gada jūnijā kriminālprocess izbeigts pret vienu apsūdzēto – 1955. gadā dzimušo – viņa nāves dēļ.

Saskaņā ar apsūdzību noziedzīgie nodarījumi izdarīti laika posmā no 2017. gada līdz 2018. gadam.

Viens no apsūdzētajiem veica dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, izmantojot nepilngadīgā cietušā uzticību un atkarību. Noziegums veikts 2017. gada martā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Savukārt laika periodā no 2017. gada beigām līdz 2018. gada augustam šī persona veica dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, izmantojot vēl kāda cietušā bezpalīdzības stāvokli un uzticību. Arī šis noziegums veikts personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Zināms, ka šis noziegums vērsts pret kādu garīgi slimu vīrieti.

Pret minēto vīrieti noziegumu vērsis arī Zeiļa, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Zeiļa apsūdzēts par cilvēku tirdzniecību un dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā personu grupā, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli.

Zeiļa kādu laiku pavadīja apcietinājumā, taču vēlāk tika atbrīvots pret 5000 eiro drošības naudu.

Izmeklēšanas laikā gan Rīgā, gan Rēzeknē tika veiktas vairākas kratīšanas, izņemti dažādi video un foto faili, kuros tika konstatēti pornogrāfiska rakstura materiāli. Kriminālprocesā uzlikts arests naudai virs 20 000 eiro un zelta monētām gandrīz 10 000 eiro vērtībā.

Latvijas Televīzija iepriekš vēstīja, ka viens no cietušajiem, kurš tagad sasniedzis pilngadību, uzaudzis bērnunamu sistēmā, teju visu savu mūžu pavadot bērnunamos un pansionātos. Viņam ir konstatēta garīga atpalicība, bet rīcībspēja nav atņemta, tādēļ viņš dienas laikā drīkstējis brīvi atstāt pansionāta teritoriju, lai dotos savās darīšanās. Tieši šādā veidā puisis Rīgas autoostā iepazinies ar saviem pāridarītājiem – diviem padzīvojušiem vīriešiem virs 60 gadu vecuma, kurus saukuši Pēteris un Aivars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!