Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirms nesen notikušā seksuālās vardarbības nozieguma pret mazuli Kokneses novada sociālais dienests nesaskatīja nepieciešamību iesaistīt bāriņtiesu, jo apstākļi neliecināja par briestošajiem draudiem - māte rūpējās par bērniem un sadarbojās ar dienestu.

Kokneses novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Sarmīte Rode informēja, ka saskaņā ar Sociālā dienesta informāciju līdz šim bāriņtiesu par šo ģimeni nebija nepieciešams informēt, jo ģimenes situācija bija uzlabojusies, māte rūpējās par bērniem.

Sociālais dienests apstiprināja, ka agrāk bija informācija, ka gan pret māti, gan pret bērnu jau iepriekš ir notikusi vardarbība, tāpēc māte ar dēlu no 2013. gada decembra līdz 2014. gada janvārim saņēma rehabilitācijas pakalpojumu Latgales reģionālajā atbalsta centrā "Rasas pērles". Savukārt bāriņtiesa tika informēta par faktu un par to, kā rīkojās sociālais dienests.

Iesaistīt bāriņtiesu nebija nepieciešams, uzskata sociālajā dienestā.

Pirms 22. augustā vīrieša izdarītā nozieguma iepriekš sociālā darbinieka apsekošanas laikā Kokneses dzīvoklī šis vīrietis netika sastapts.

Kā ziņots, nedēļas nogalē aizdomās par netiklu darbību veikšanu ar desmit mēnešus vecu meitenīti Kokneses novadā aizturēts 1961.gadā dzimis vīrietis - cietušā mazuļa mātes draugs.

Kā informēja Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Diāna Purviņa, policijā tika saņemta informācija par to, ka 22. augustā ar desmit mēnešus vecu meitenīti veiktas netiklas darbības - nodarīti miesas bojājumi.

Policija aizturēja 1961. gadā dzimušu vīrieti, kuram patlaban piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Purviņa norādīja, ka pašlaik notiek izmeklēšana. Sākotnēji tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 159. panta trešās daļas, proti, par izvarošanu, bet tagad tas pārkvalificēts uz Krimināllikuma 160. panta sesto daļu. Šis pants paredz, ka par seksuālu vardarbību un tādām darbībām, kas izraisīja smagas sekas vai ja persona nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

VP arī informēja, ka ir saņēmusi Kokneses novada bāriņtiesas iesniegumu ar lūgumu sākt kriminālprocesu pret seksuālā vardarbībā cietušās meitenītes māti ar nolūku izmeklēt viņas darbības. VP pagaidām šo iesniegumu iekļāvusi tajā pašā, jau sāktajā, kriminālprocesā.

Kā pastāstīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pārstāve Dace Preisa, meitenītei veiktas vairākas operācijas un patlaban viņas veselības stāvoklis ir apmierinošs. Bērnam uzliktas šuves. Preisa gan neko vairāk komentēt nevarēja, ņemot vērā, ka tā ir sensitīva informācija.

Savukārt BKUS bērnu ginekoloģe Ilona Auziņa TV3 raidījumam "Bez tabu" atstāstīja cietušā bērna mātes teikto saistībā ar notikušo. Meitenītes māte esot uz neilgu brīdi izgājusi no mājas, atstājot bērnu sava drauga uzraudzībā. Kad sieviete atgriezusies, viņa ieraudzījusi meitiņu kailu un asiņojošu, ar traumētiem dzimumorgāniem, tādēļ izsaukusi policiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!