Foto: F64

Labklājības ministrijas (LM) speciālisti, pārbaudot Kokneses novada Sociālā dienesta darbu, ir konstatējuši neatbilstības no seksuālās vardarbības cietušā bērna ģimenes uzraudzības procesā un sociālajā darbā ar to, portālam "Delfi" pavēstīja LM Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče.

LM norāda, ka ģimenē ilgstoši ir pastāvējuši un netika vērtēti riski attiecībā uz bērnu drošību, neskatoties uz to, ka ģimenei no sociālā dienesta puses sniegta materiālā palīdzība. Tāpat Sociālais dienests ģimenes problēmjautājumu risināšanā nav organizējis starpinstitucionālo sadarbību un par bērnu iespējamo apdraudējumu nav informējis ne bāriņtiesu, ne Valsts policiju.

Pamatojoties uz pārbaudē konstatēto, LM ir ierosinājusi administratīvā pārkāpuma lietvedību, un pārbaudes laikā iegūtie lietas materiāli ir nosūtīti izvērtēšanai Valsts policijai. Vienlaikus LM Kokneses novada domei ir lūgusi izvērtēt Sociālā dienesta darbinieku atbilstību ieņemamajam amatam.

Ministrijā arī piebilst - lai paaugstinātu pašvaldību sociālo dienestu un citu pašvaldības izveidoto sociālā pakalpojuma sniedzēju sociālā darba speciālistu profesionalitāti, kuri ikdienā strādā ar dažādām mērķa grupām, tostarp sociālā riska situācijā esošiem cilvēkiem, LM ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzekļu palīdzību no 2015. gada līdz 2023. gadam īstenos virkni aktivitāšu.

Tostarp iecerēts nodrošināt līdzfinansējumu profesionālās kompetences pilnveides un supervīzijas veikšanai pašvaldību sociālajos dienestos. Kopumā visu aktivitāšu īstenošanai ir paredzēti 8,52 miljoni eiro, uzsver ministrija.

Jau vēstīts, ka LM izvērtēja Kokneses novada Sociālā dienesta darbu, lai pārliecinātos, ka ģimenei ir savlaicīgi nodrošināts profesionāls sociālā darba pakalpojums un sniegta materiālā palīdzība.

Kokneses novada bāriņtiesa iepriekš iesniedza Valsts policijā lūgumu sākt kriminālprocesu un izvērtēt mātes atbildību saistībā ar paziņas veikto seksuālu vardarbību pret desmit mēnešus vecu meitenīti.

Aizdomās par netiklu darbību veikšanu ar desmit mēnešus vecu meitenīti Kokneses novadā aizturēts 1961.gadā dzimis vīrietis - cietušā mazuļa mātes draugs.

Kokneses novada bāriņtiesa cietušā mazuļa mātei septembra sākumā nolēma uz laiku pārtraukt aizgādības tiesības, paredzot abu bērnu izņemšanu uz laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!