Policija uzsākusi kriminālprocesu par mazgadīga bērna seksuālu izmantošanu, taču tiesu psiholoģiskā ekspertīze bērnam paredzēta tikai nākamā gada martā, jo jāgaida rindā, trešdien ziņo "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Pašlaik bērns vienā no rehabilitācijas centriem saņem palīdzību, un speciālisti valstī izveidojušos situāciju, ka bērniem jāgaida rindā uz ekspertīzi, kas būtiski ietekmē krimināllietas gaitu, sauc par pilnīgu absurdu.

Par septiņus gadus veco zēnu, kurš, iespējams, cietis no seksuālas vardarbības no sava vectēva puses, tiesībsargājošās iestādes informējis skolas pedagogs. Policija uzsākusi kriminālprocesu, bet zēns ievietots rehabilitācijas centrā uz 60 dienu ilgu rehabilitāciju. Lietas izmeklēšanā ir nepieciešama tiesu psiholoģisko ekspertīze, policija to pieteikusi Psihiatrijas centram, kur izmeklētājiem paziņots, ka ir rinda uz ekspertīzēm, arī cietušiem bērniem, un to būs iespējams saņemt ne agrāk kā nākamā gada martā.

"Tas ir pilnīgs nonsenss. Bērns atrodas rehabilitācijas centrā, mēs ar viņu strādājam, lai mazinātu šī traumatiskā, ļoti smagā notikuma sekas, bet, ja pēc gada būs nepieciešams veikt šādu ekspertīzi, tad visi mūsu rezultāti var aiziet zūdībā," laikrakstam atzinusi rehabilitācijas centra direktore

Latvijas Bērnu fonda vadītājs un Saeimas deputāts Andris Bērziņš laikrakstam apliecinājis, ka fondam ir informācija, ka vairākos gadījumos bērniem jāgaida rindā uz šo ekspertīzi, tāpēc viņš rosinājis steidzami jautājumu izskatīt Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijā.

Šā gada pirmajos četros mēnešos rehabilitācijas centros palīdzību saņēmis 461 bērns, no kuriem lielākā daļa – 417 – bija cietuši no vardarbības ģimenē, tostarp seksuālās, liecina Bērnu fonda apkopotā informācija.

Savukārt psihologa pakalpojumus ambulatori novados šāgada četros mēnešos saņēmuši 184 bērni, no tiem 168 bērni cietuši no vardarbības ģimenē, 11 gadījumos tā bija seksuālā vardarbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!