Iecietības līmenis Latvijā ar laiku noteikti paaugstināsies, prognozē viens no seksuālo minoritāšu pasākuma "Rīgas praids 2005" rīkotājiem Juris Lavrikovs.
Komentējot pēdējā laika notikumus saistībā ar geju un lesbiešu pasākumu, Lavrikovs atzina, ka šāda neiecietība pret seksuālajām minoritātēm Latvijā "nav nekāds paradokss". Padomju laikā cilvēkiem pret seksuālajām minoritātēm bija izteikti negatīva un uz aizspriedumiem balstīta attieksme, nav brīnums, ka tāda ir saglabājusies līdz šim, jo par šiem jautājumiem ir maz diskutēts.

Pēc viņa domām, neiecietību varētu ar laiku samazināt, cilvēkus izglītojot.

No vienas puses, pēc notikušā Lavrikovs jūtas briesmīgi, ka viņam ir Latvijas pase un viņš ir Latvijas pilsonis. No otras puses, pasākumam ir arī pozitīvas sekas. Geji un lesbietes pirmo reizi nebaidījās atklāti iziet ielās, savukārt sabiedrība no pasākuma tikai ieguvusi, jo ar to beidzot ir uzsākta diskusija par jautājumiem, par kuriem nerunāja.

Pasākuma laikā un ap to notikušajās diskusijās spilgti parādījies zemais sabiedrības tolerances līmenis. Cilvēki varējuši ieraudzīt, ka daļa politiķu atbalsta naidu, lai gan it kā deklarē tādas vērtības kā Eiropu un cilvēktiesības. Šoreiz naids bija vērsts pret konkrētu grupu - gejiem un lesbietēm, kas atzīti par grēkāžiem, taču citkārt no šīs attieksmes var ciest arī citi, uzskata pasākuma rīkotāju pārstāvis.

Lavrikovs pauda cerību, ka "cilvēki, kuri ir veselīgi domājoši un spēj pieņemt citādo, redzot šo klaji naidīgo, pat fašistisko izpausmi", reaģēs un par to runās, kā to jau pierādījusi 200 cilvēku parakstītā atklātā vēstule.

Politiķi paredzēja, ka "Rīgas praids 2005" varētu būt krāšņs sarīkojums, taču pasākums pierādīja, ka tā drīzāk ir politiska akcija, lai cīnītos par seksuālo minoritāšu tiesībām. Jautrus un atraktīvus gājienus Latvijā varbūt varēs rīkot pēc daudziem gadiem, taču gejiem un lesbietēm "pagaidām nav par ko priecāties, pagaidām ir tikai jāraud", atzina Lavrikovs.

Kā ziņots, sestdien, 23.jūlijā, pirmo reizi Latvijas vēsturē notika geju, lesbiešu un biseksuāļu pasākums "Rīgas praids 2005". Tā laikā Vecrīgā notika seksuālo minoritāšu gājiens.

Gājienu vērot bija ieradušies tūkstošiem skatītāju, starp kuriem liela daļa bija šī pasākuma pretinieku. Protestētāji mēģināja aizšķērsot gājienu, veltīja tā dalībniekiem lamas un rupjības, kā arī apmētāja tos ar olām un tomātiem.

Pasākuma laikā policija par nekārtību radīšanu un huligānismu aizturējusi astoņus cilvēkus.

Nosodījumu Latvijas politiķiem par neiecietības vairošanu jau izteikusi ietekmīgā starptautiskā cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Amnesty International".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!