Foto: LETA
Augstākās tiesas (AT) Senāts trešdien atcēla vienu no Talsu traģēdijas spriedumiem par morālā kaitējuma atlīdzināšanu un nodeva lietu jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā, portālu "Delfi" informēja tiesā.

Senāts trešdien izskatīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) iesniegto kasācijas sūdzību par AT Civillietu tiesu palātas 2009.gada 18.jūnija spriedumu, ar kuru vienā tiesvedībā apvienotās divās atsevišķās prasību lietās sakarā ar divu bērnu bojāeju par labu prasītājiem piedzīti kopumā 150 000 latu. Senāts spriedumu atcēla daļā par piedzītās atlīdzības apmēru un nodeva lietu jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā. Šis spriedums nav pārsūdzams.

Pilns Senāta spriedums būs pieejams pēc 11.marta.

Prasītāji ar prasības pieteikumiem tiesā vērsās 2006.gada 14.un 22.septembrī. Abas civilprasības apvienotas vienā lietā. Talsu traģēdijā gāja bojā prasītāju Guntas Egles un Jāņa Egles dēls un Ilvas Egles dvīņubrālis Ingmārs, kā arī Initas Neverčikas dēls Elviss. Kopumā prasītāji lūdza piedzīt no Latvijas valsts VUGD personā 1 750 000 latu atlīdzību par nodarīto morālo kaitējumu.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2007.gada 25.septembrī prasību apmierināja daļēji un piedzina no Latvijas valsts Iekšlietu ministrijas personā par labu Guntai Eglei 40 000 latu, Jānim Eglem 40 000 latu, Ilvai Eglei 20 000 latu un Initai Neverčikai 50 000 latu. Pārējā daļā tiesa prasību noraidīja.

Izskatot lietu sakarā ar ministrijas apelācijas sūdzību un prasītāju sūdzībām, AT Civillietu tiesu palāta nosprieda prasību apmierināt daļēji - piedzīt no Latvijas valsts VUGD personā atlīdzību par morālo kaitējumu par labu Guntai Eglei 50 000 latu apmērā, Jānim Eglem 50 000 latu apmērā, Initai Neverčikai 50 000 latu apmērā , taču Ilvas Egles prasību noraidīja pilnībā.

Kasācijas sūdzību par apelācijas instances tiesas spriedumu iesniedza VUGD.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka spriedums civilprasībās Talsu traģēdijas lietā stājies spēkā tikai vienā lietā, un no valsts par labu traģēdijā cietušajam piedzīti 100 000 latu.

Traģēdija notika 1997.gadā IeM rīkotajos svētkos, kuros, lūstot autopacēlāja strēlei, no 19 metru augstuma nokrita grozs ar 22 cilvēkiem. Kritienā dzīvību zaudēja deviņi bērni, bet vēl vairāki tika smagi savainoti. Pēc traģēdijas no amata atkāpās toreizējais iekšlietu ministrs Dainis Turlais.

2002.gadā krimināllietā, kas bija ierosināta par traģēdiju, tiesa attaisnoja bijušo Talsu ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieku Pēteri Bekmani un inspektoru Modri Keiselu, savukārt bijušajam VUGD priekšnieka vietniekam Pāvelam Zagorskim piespriests nosacīts brīvības atņemšanas sods uz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!