Foto: LETA
Piektdien, 22. janvārī, Augstākās tiesas (AT) jeb Senāta pārstāvji preses konferencē žurnālistus iepazīstināja ar līdz šim paveikto, kā arī iezīmēja turpmākos plānus Senāta darbā, novēroja portāls "Delfi". Pērn paveikto AT vērtē pozitīvi, pastāstīja tās priekšsēdētājs Aigars Strupišs.

"Iepriekšējā gadā paveiktais izskatās ļoti labi – ir sanācis strādāt ar pozitīvu bilanci. Tiek izskatītas vairāk lietas, nekā ienāk, tādējādi ir būtiski samazināts neizskatīto lietu skaits," secināja Strupišs.

Strupišs sacīja, ka ir izskatīts par 300 lietām vairāk, nekā saņemts. "Tas nozīmē, ka paātrinās izskatīšanas ātrums, lietas dalībniekiem ir mazāk jāgaida uz lietas izskatīšanas," atzina AT priekšsēdētājs.

AT pārstāvji arī informēja par tiesas jauno darbības stratēģiju turpmākajiem pieciem gadiem.

Nākamajos piecos gados akcents tiks likts kasācijas procesu stiprināšanu un kvalitātes paaugstināšanu.

"Ir jānodrošina vienotas tiesu prakses darbība visā Latvijas tiesību sistēma, un to var izdarīt tikai senāts, vienādojot šo tiesu praksi un padarot to obligātu visām tiesām," sacīja Strupišs.

Viņš akcentēja, ka stabilas judikatūras veidošana šobrīd ir senāta augstākā prioritāte.

Kā vēl vienu prioritāti Strupišs minēja sadarbību ar tieslietu padomi un pārējām konstitucionālajām iestādēm, kā arī, sabiedrības informēšanu un izglītošanu. .

"Nākamajā gadā plānojam uzlabot kasācijas sūdzību kvalitāti, izstrādājot vadlīnijas kasācijas sūdzību iesniegšanai," sacīja Civillietu departamenta priekšsēdētājs Normunds Salenieks.

Kopumā Civillietu departaments pērn izskatījis par 20% vairāk lietu nekā 2019. gadā.

Civillietu departamenta prioritāte nākotnē ir lietu, kurās tiesvedība ir ieilgusi, monitoringu. "Esam arī aktualizējuši jautājumu par pilotlietām – ja tiesā masveidā ienāk vienveidīgas lietas, tad sadarbībā ar zemākas instances tiesām mēģināsim identificēt šādas lietas un Augstākā tiesa tās izskatītu prioritārā kārtībā, novēršot pretrunīgas tiesu prakses veidošanos", atzina Salenieks.

Piektdien, 22. janvārī, Augstākās tiesas plēnums izvērtēja pērn paveikto.

Struktūrvienību darbu analizēja to vadītāji – Civillietu departamenta priekšsēdētājs Normunds Salenieks, Krimināllietu departamenta priekšsēdētāja Anita Poļakova, Administratīvo lietu. departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa, Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas vadītāja Anita Zikmane un Administrācijas vadītāja Sandra Lapiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!