Foto: LETA
Lai gan plānotā sociālās aprūpes centru (SAC) klientu un darbinieku vakcinācija pret Covid-19 nav pat pusē, vakcīnu krājumi un gaidāmās piegādes ļauj sākt senioru vakcināciju jau nākamajā nedēļā, kas sākas 22. februārī, tāda informācija izskanēja Ministru kabineta sēdē otrdien, 16. februārī. Kā zināms, pēc ilgāka laika kopš otrdienas valdības sēdes par Covid-19 jautājumiem atkal ir atklātas.

Jau sēdes pirmajā daļā pie aktuālās situācijas ar Covid-19 izplatības vērtēšanu Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide pauda neziņu, kā īsti noritēs senioru vakcinēšanu, ko Vakcinācijas projekta birojs piedāvā sākt jau nākamajā nedēļā. Veide sacīja, ka līdz tam ir būtiski atrisināt vakcinācijas rindu veidošanas pie ģimenes ārstiem jautājum, jo paralēli ir e-veselība, kurā bieži traucējumi, kā arī taps jauns IT risinājums. Līdz šim ģimenes ārsti bija gatavojušies sākt senioru vakcināciju tikai martā.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) norādīja, ka atbildes uz to varēs saņemt, kad vēlāk sēdē ar savu ziņojumu valdībai uzstāsies Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) piebilda, ka tie ir ļoti svarīgi jautājumi, jo vakcinācija SAC tiek veikta uz vietas izbraukumos, bet pie ģimenes ārstiem ir cita pieeja.

Jau pēc pusdienu pārtraukuma valdības sēdes otrajā daļā Juhņēviča valdību informēja, ka, ņemot vērā, ka bijušas un gaidāmas vakcīnu jaunas piegādes, birojs plānojis uzsākt no nākamās nedēļas senioru vecuma grupās "90+", "80+", "70+" vakcināciju.

"Vakar bija saruna ar ģimenes ārstiem, šodien turpināsim. Rīt ir oficiālā tikšanās ar ģimenes ārstiem, jo senioru vakcinācijā ir ļoti liela nozīme tieši ģimenes ārstiem. Lai viņi varētu veikt vakcināciju, ir jāveic sagatavošanās. Sākotnēji tas bija plānots martā, bet tā kā vakcīnu ir pietiekami, un, lai tās neturētu noliktavā, plānots palēnām sākt vakcināciju no nākamās nedēļas. Precizējošu datumu pateiksim trešdien pēc tikšanās ar ģimenes ārstiem," teica biroja vadītāja.

Juhņēviča paskaidroja, ka, lai notiktu senioru vakcinācija, ir jāpublicē saraksts, kuri ģimenes ārsti vakcinēs, jo ir divu veidu ģimenes ārsti – tādi, kas vakcinē un ir pieteikušies, un tādas prakses, kas to nedarīs. "Līdz ar to aicināsim caur masu medijiem seniorus pieteikties pie saviem ģimenes ārstiem. Ļoti ceram uz ģimenes ārstu atsaucību, arī pašiem zvanīt un aicināt savus pacientus pieteikties," teica biroja vadītāja.

"Joprojām intensīvi darbojas vietne "manavakcina.lv", kur pieteikušies arī seniori. Tāpēc to senioru, kuri vakcināciju gribēs veikt pie ģimenes ārstiem, datus nodosim ģimenes ārstiem. Attiecībā uz tiem ģimenes ārstiem, kas neveic vakcināciju, mēs aicināsim viņu pacientus pieteikties pa tālruni 8989, kur operators piedāvās ārstniecības iestādi, kur veic senioru vakcināciju, un sekojoši ārstniecības iestāde sazināsies ar senioru un vienosies par vakcinācijas laiku," plānoto kārtību raksturoja Juhņēviča.

Viņa uzsvēra, ka liela nozīme senioru vakcinācijas procesā ir komunikācijai. "Tāpēc plānota komunikācija plašsaziņas līdzekļos pēc tam, kad būs vienošanās ar ģimenes ārstiem par senioru vakcinācijas uzsākšanu. Tiks izplatīta informācija par pieteikšanos, papildus tam plānoti arī drukāti informācijas materiāli, elektronisko materiāli, kas atspēkotu mītus un palīdzētu ģimenes ārstiem pamudināt savus pacientus pieteikties vakcinācijai," teica Juhņēviča.

Veselības ministrs Pavļuts piebilda, ka pieeja, kas tiek izmantota vakcinācijas procesā, ir skaidra – tiek sākta nākamās grupas vakcinācija, pirms iepriekšējā ir beigusies. "Lai arī mēs neesam pat pusē ar sociālās aprūpes centriem, mēs kopīgi apsveram kopā ar ģimenes ārstiem ķerties pie senioru vakcinēšanas uzsākšanas. Tā būs arī ar citām grupām turpmāk, ka atbilstoši vakcīnu pieejamībai tiks sākta jau nākamās grupas vakcinācija," teica ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!