Foto: Privātais arhīvs

Ukrainā prokrievisko separātistu rindās karo vēl vairāki cilvēki no Latvijas, trešdien laikrakstam "Vesti Segodnja" atzinis Beness Aijo, kurš iepriekš paziņojis, ka ir uz gadu noslēdzis līgumu ar pašpasludinātās "Luhanskas tautas republikas" armiju, kuru Latvija uzskata par teroristisku organizāciju.

Aijo atzinis, ka trīs Ludzas iemītnieki, par ko iepriekš ziņojuši arī Latvijas mediji, un kas jau pērnā gada vasarā devušies uz Donbasu - Valentīns Miļutins, Vjačeslavs Visockis un Grigorijs ar iesauku "Mednieks" piedalījušies jau vairākās kaujās. "Vjačeslavs, diemžēl, nopietni ievainots rokā un šobrīd ārstējas Krievijā," laikrakstu informējis Aijo.

Kā atzīmē laikraksts, Ukrainā šobrīd esot daudz vairāk cilvēku no Latvijas, kas karojot prokrievisko separātistu pusē. Kā piemērs tiek minēts nesen bojāgājušais rīdzinieks Rodions Kušnirs, kā arī viens no tuvākajiem Aijo cīņubiedriem - latviešu puisis Mareks, kurš, atšķirībā no cita puiša no Latvijas - Toļika, kurš iepriekš Rīgā nodarbojies ar biznesu, sevi reklamēt nevēloties.

Jau vēstīts, ka Aijo prokuratūra uzrādījusi apsūdzību par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu.

Drošības policija (DP) sākusi kriminālprocesu par personu vervēšanu Ukrainas separātistiem, un tajā figurē septiņas personas.

Kriminālprocesā, kas sākts pēc Krimināllikuma panta par "Par publisku aicinājumu uz terorismu un personu vervēšanu un apmācīšanu terora aktu veikšanai" figurē trīs ludzānieši, kuri pērn publiski izteikuši aicinājumu doties uz Ukrainas dienvidaustrumiem. Tāpat šajā kriminālprocesā procesuālais statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess, - piemērots krievu valodas referenduma organizētājam un prokrieviskajam aktīvistam Vladimiram Lindermanam. DP nesen veica kratīšanu viņa dzīvesvietā.

Saistībā ar šo kriminālprocesu pagājušajā nedēļā kratīšana tika veikta biedrības "GVD Baltija" dibinātāja Staņislava Bukaina un divu citu šīs biedrības biedru dzīvesvietās. Šai trijotnei lietā piemērots tāds pats statuss kā Lindermanam.

Bukains laikrakstam "Vesti" apgalvojis, ka drošībnieki viņu situši. Savukārt DP norādīja, ka, ierodoties veikt tiesas sankcionētu kratīšanu, DP amatpersonas saskārās ar Bukaiņa nepakļaušanos likumīgajām prasībām, tostarp nodot viņa rīcībā esošo ieroci. Lai novērstu riskus DP dzīvībai un veselībai, amatpersonas veica likuma paredzētās darbības, kā rezultātā Bukainam atņemts ierocis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!