Foto: Reuters/Scanpix

Septembrī informācijas tehnoloģiju drošības incidentu institūcija "Cert.lv" saņēmusi mazāk ziņojumu par piekļuves atteices jeb DDoS uzbrukumiem Latvijas publiskajam un privātajam sektoram no Krievijas, portālam "Delfi" pauda "Cert.lv" pārstāve Madara Krutova.

"Ja iepriekšējos mēnešos būtiski bija pieaudzis "Cert.lv" saņemto ziņojumu skaits par piekļuves atteices jeb DDoS uzbrukumiem gan publiskajam, gan privātajam sektoram, tad septembrī tika novērota šo ziņojumu apjoma samazināšanās. Tas varētu būt skaidrojams gan ar saspīlēto iekšējo situāciju pašā agresora kaimiņvalstī, gan ar septembra kā tāda specifiku – bērni atgriežas skolā, atsākas studijas, kas varētu skart tiešā vai netiešā veidā arī daļu no haktīvistiem, kas atbalsta agresīvo Krievijas politiku," pauda Krutova.

Tāpat "Cert.lv" pēdējā laikā novēro hakeru tendenci "Telegram" kanālos, kur ir grupējuma mēģinājumi pārorientēties, aicinot savus sekotājus veikt destruktīvākus uzbrukumus, taču pagaidām šādas aktivitātes Latvijas kibertelpā nav novērotas.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu institūcija kopā ar nozares partneriem turpina uzraudzīt situāciju Latvijas kibertelpā un esam gatavi reaģēt, ja tas būs nepieciešams, atzina Krutova.

Jau vēstīts, ka iepriekš ar DDoS uzbrukumiem Latvijā saskāries gan publiskais, gan privātais sektors – uzbrukumi bijuši vērsti uz tādām iestādēm kā ministriju mājaslapām, politisko partiju mājaslapām, tehnoloģiju uzņēmumiem, piemēram, "Tet," un citiem. Tāpat DDoS uzbrukumi jūnija sākumā traucēja "Pasažieru vilciena" biļešu iegādei.

Kopš šī gada sākuma, Latvijas kibertelpa ir karsta – tā 24. februārī, dienā, kad Krievija iebruka Ukrainā, portālam "Delfi" sacīja Cert.lv vadītāja Baiba Kaškina. Toreiz institūcija pauda, ka galvenais Krievijas mērķis uzbrukumiem Latvijā ir valsts iestādes.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

DDoS, angliski pilnajā nosaukumā Distributed-denial-of-service uzbrukumu laikā noziedznieku izvēlētajai mājaslapai tiek nosūtīts tik liels pieprasījumu apjoms, kas pārslogo publiski pieejamās interneta vietnes un aptur to darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!