Foto: LETA
Latvijā ir viena no lielākajām atšķirībām starp valsts turīgāko un trūcīgāko iedzīvotāju ienākumiem, secināts šomēnes publicētā nevalstisko organizāciju apvienības "Oxfam" pētījumā. Tomēr statistikas dati liecina, ka arī Latvijas reģionos un novados iedzīvotāju dzīves apstākļi ievērojami atšķiras.

Saskaņā ar jaunākajiem pieejamajiem datiem - par 2014. gadu - Latvijā nabadzības riskam vai sociālajai atstumtībai ir pakļauti 606 tūkstoši jeb 31% iedzīvotāju. Dziļai materiālajai nenodrošinātībai pērn bija pakļauti 16,4% valsts iedzīvotāju. Šie rādītāji gan ir labāki nekā attiecīgi 2013. un 2015. gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotā informācija.

Pēc Eiropas Komisijas apkopotajiem datiem, tikai Bulgārijā 10% valsts bagātāko cilvēku saņem lielāku daļu visu ienākumu - 27%. Latvijā, Lietuvā, Portugālē un Kiprā 2012. gadā valsts turīgākie 10% cilvēku saņēma 26% no visiem ienākumiem. Visplašāk lietotais rādītājs ienākumu nevienlīdzības mērīšanai ir Džini koeficients. Ja tas ir 0, tad nepastāv ienākumu atšķirības. Latvijā un Bulgārijā šis koeficients bija visaugstākais Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!