Foto: DELFI

Jaunais Vides un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ministrs Juris Pūce (AP) neplāno pārskatīt iespējamās nelikumības saistībā ar ilggadēju Pāvilostas pašvaldības bezdarbību, kas atļāva uzņēmējam Argodam Lūsiņam aizsargjoslā turēt tā dēvēto "māju – kuģi".

Jau ziņots, ka 2018. gada 24. augustā uzņēmējs Lūsiņš pārvietojis dziļāk iekšzemē tā dēvēto "māju – kuģi". Neskatoties uz Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) atzinumu, ka Pāvilostā novietotā "māja – kuģis", kas Ulmales stāvkrastā atradās vairākus gadus, ir būve, pašvaldība izvēlējās to uztvert kā būvniecībā esošu kuģi. Ilma Čepāne, kas bijusi Satversmes tiesas tiesnese un Saeimas deputāte un savulaik pētījusi tauvas joslas tiesisko statusu, portālam "Delfi" iepriekš skaidroja, ka pašvaldības amatpersonas ar savu bezdarbību pārkāpušas likumu.

Ne ministrija iepriekšējā ministra Kaspara Gerharda (NA) vadībā, ne Ulda Kristapsona vadītā pašvaldība par notikušo atbildību neuzņēmās. Arī nu jau Pūces pārraudzībā esošā ministrija uzskata, ka situācija ir atrisinātā un jauns izvērtējums nav nepieciešams.

Atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu par jaunā ministra pozīciju saistībā ar iespējām "mājas – kuģa" lietu pārskatīt, ministrijas preses pārstāvji skaidroja, ka situācijai ir rasts risinājums, jo objekts "māja – kuģis" no Baltijas jūras krasta kāpu aizsargjoslas ir ticis pārvietots, tādējādi mērķis ir sasniegts.

"VARAM ir vairākkārt norādījis, ka izgatavotā būve (māja – kuģis) ir uzskatāma par būvi Būvniecības likuma 1. panta 3. punkta izpratnē, kuras būvniecībai ir piemērojams būvniecības regulējums, un saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 15.panta pirmās daļas 14.punktu viena no pašvaldību autonomajām funkcijām ir nodrošināt savas administratīvās teritorijas būvniecības procesa tiesiskumu. Līdz ar to būvniecības procesa tiesiskuma uzraudzība kopumā ir pašvaldības autonomā kompetence un pašvaldība ir atbildīga par būvvaldes rīcību, kuras kompetencē, atbilstoši Administratīvo pārkāpumu kodeksam, ir noteikt, kādu administratīvo sodu par būvniecības noteikumu pārkāpšanu var piemērot," portālam "Delfi" skaidroja ministrijā.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Jau ziņots, kopš 2011. gada "māja-kuģis" atradās jūras stāvkrastā Pāvilostas novadā, tas tika reģistrēts Kuģu reģistrā kā būvniecības stadijā esošs kuģis – pontons. Tā īpašnieks ēkai līdzīgā veidojuma atrašanos kāpās pamatoja ar Zvejniecības likuma pantu, kas tauvas joslā ļauj būvēt kuģus un laivas. Valsts vides dienests (VVD) savulaik īpašnieku sodīja par Aizsargjoslu likuma pārkāpumu, tomēr tiesā viņam izdevās šo administratīvo lietu apstrīdēt.

Gan VVD soda uzlikšanas brīdī, gan laikā, kad lēmumus divās instancēs pieņēma tiesa, konkrētajā vietā atradās vien dzelzs konstrukcija, ko LJA reģistrējusi kā būvniecības stadijā esošu pontonu. Drīz pēc tam uz šīs platformas uzbūvētas plašas telpas, un objekts.

"Māja-kuģis" prom no aizsargjoslas tika pārvietota aptuveni 150 metrus iekšzemē, kur tā atrodas aizvien. Tas notika 2018. gada 24. augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!