Foto: LETA

Septiņi Rēzeknes slimnīcas mediķi atzīti par Covid-19 saslimušā ārsta kontaktpersonām, kuriem noteikta pašizolācija mājās, piektdien intervijā raidījumam "Delfi TV ar Jāni Domburu" atklāja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņa norādīja, ka no kopumā 26 kontaktpersonām septiņi ir mediķi, bet vairāk nekā 60 veikuši Covid-19 testus.

Rēzeknes slimnīcā portāls "Delfi" uzzināja, ka ceturtdien, 26. martā, slimnīcā saņemtā informācija liecina, ka saslimšana ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 konstatēta slimnīcas bērnu ķirurgam.

Ārsts pēdējo 14 dienu laikā nav bijis ārzemēs un nav kontaktējies ar zināmām personām, kas 14 dienu laikā atgriezušās no ārzemēm, kas kārtējo reizi apliecina, ka mediķi ir vismazāk aizsargātā grupa, jo atkarīga tikai no pacienta godaprāta, norādīja slimnīcā. Šobrīd Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) veic epidemioloģisko izmeklēšanu.

"Ārsts, sajūtot Covid-19 raksturīgo simptomātiku, nekavējoties pašizolējās, nodeva analīzes, līdz ar to ārsta rīcības korektums nav apšaubāms," uzsvēra slimnīcas valdes loceklis ārstniecības jautājumos Ivars Zvīdris.

Slimnīcā tika apzināti darbinieki, kuri bijuši tiešā saskarē ar inficēto ārstu. Šiem darbiniekiem piemērots karantīnas režīms. Visiem riska zonā bijušajiem darbiniekiem paņemti analīžu paraugi. Slimnīcā prognozē, ka piektdien tiks saņemti analīžu rezultāti, atkarībā no kuriem tiks pieņemta turpmākās rīcības stratēģija. Pašlaik slimnīca turpina darbu.

No brīža, kad Latvijā tika izsludināta ārkārtējā situācija saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu, Rēzeknes slimnīcā noteikta virkne ierobežojošu pasākumu, tajā skaitā, ieviesta obligāta visu pacientu anketēšana, kurā pacients apliecina, ka 14 dienu laikā nav bijis kontaktā ar Covid-19 inficētu personu, un nav bijis ārzemēs. Slimnīcas vadība stingri aicina ievērot valstī noteiktos ārkārtas situācijas ierobežojumus.

Visticamāk, Rēzeknes slimnīcas ārsts ir inficējies ar koronavīrusu iedzīvotāju (pacientu) bezatbildīgas rīcības dēļ, pieļauj slimnīcā.

Neapšaubāmi, slimnīcas darbu apgrūtina aktuālās informācijas trūkums par slimnīcas apkalpes zonā ar Covid-19 inficētajiem iedzīvotājiem, pakļaujot nevajadzīgam riskam slimnīcas personālu.

"Mūsuprāt, slimnīcas būtu nekavējoties jāinformē par jebkuru jaunu zināmu inficēšanās gadījumu slimnīcu apkalpes zonā," uzsvēra Zvīdris.

Jau ziņots, ka ceturtdien Rēzeknes slimnīcā saslimšana ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 konstatēta kādam ārstam, vēstīja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!