Foto: Valsts kanceleja

Lai gan pagājušā nedēļā kopumā trīs dienas valdības sēdēs tika spriests par saslimstības ar Covid-19 līknes stagnēšanu, jaunā lipīgākā vīrusa celma izplatību Latvijā un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) brīdināja par grūtām un izaicinājumu pilnām četrām nedēļām līdz aprīlim, kad vakcinācija uzņems plašākus apgriezienus, pirmdien, 1. martā, valdības vadītājs atturējās lēst, kādi lēmumi par ierobežojumiem varētu tikt pieņemti šonedēļ un kurā dienā sabiedrībai būs lielāka skaidrība par izmaiņām tuvākajā nākotnē.

Pagājušā nedēļā Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti brīdināja, ka jaunais vīrusa celms atklāts jau 8% no pārbaudītajiem paraugiem, kas bija salīdzinoši straujš pieaugums nedēļas laikā, turklāt saslimstības ar Covid-19 samazināšanās temps nedēļas laikā bija palēninājies. Tāpēc valdība pagājušā nedēļā nepieņēma lēmumu no 9. marta ļaut strādāt mazajiem veikaliem un atlika lemšanu uz nenoteiktu laiku.

Ekspertu un veselības ministra brīdinājumiem par saslimstības trešā viļņa tuvošanos kļūstot uzstājīgākiem, Kariņš valdības sēdē ieminējās pat par iespēju domāt par ierobežojumu pastiprināšanu, kā arī norādīja, ka šonedēļ dažādos formātos un dažādās sēdēs tiks lemts, kā rīkoties situācijā, kad saslimstības līkne stagnē un draud trešā viļņa uzliesmojums.

Pirmdien pēc valdošās koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes portāls "Delfi" vaicāja Kariņam, kā viņš redz lēmumu pieņemšanas secību šajā nedēļā un kurā brīdī sabiedrībai tiks viesta lielāka skaidrība par iespējamām izmaiņām.

Atbildot uz jautājumu, Kariņš norādīja, ka šobrīd ir nedaudz pāragri spriest, jo viņš neesot redzējis jaunākos datus un nav dzirdējis, ko eksperti iesaka.

Atsaucoties uz otrdien, 2. martā, gaidāmo Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdi, Ministru prezidents skaidroja, ka "rītdien būs faktu konstatēšana, jautājumi un atbildes par situāciju, kāda tā ir. Atbilstoši situācijai ir nepieciešams izstrādāt dažādus rīcības virzienus, un tad no tā arī valdība lems".

"Es pats esmu jau ilgāku laiku argumentējis, ka mums nevajag sasteigt lēmumus un raustīt. Ja mēs ko darām, tad tam jābūt izrunātam, izsvērtam, lai sabiedrība zina. Mēs līdzīgi ilgāku laiku diskutējām par skolu jautājumu, kādos apstākļos varētu mazās klasītes atsākt mācības klātienē. Vienojāmies par reģionu principu, izmantojot Eiropas un mūsu pašu noteiktos saslimstības robežu 200 gadījumu uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju divās nedēļās. Līdzīgi mēs daudz diskutējām par frizieru pakalpojumiem, un mums bija izaicinājums, jo daļēji šie pakalpojumi tika sniegti nelegālā un nekontrolētā veidā. No šodienas tie ir atkal legāli pieejami ierobežotā veidā ar skaidriem un stingriem nosacījumiem," atgādināja Ministru prezidents.

"Tā mēs runājam un runāsim par visu. Mēs izvērtējam situāciju. Situācija diemžēl mēdz būt mainīga, un mums, iespējams, ir jāpielāgo rīcība mainīgiem apstākļiem. Ja mums ir jāmaina rīcība plašākā veidā, tad es gribētu, ka tas nenotiek no pirmdienas uz otrdienu, bet ka tas ir izrunāts, izsvērts, septiņreiz nomērīts un vienreiz nogriezts. Šobrīd ir pāragri spriest par to, kas valdībai tieši būtu jādara, jo mēs vēl gaidām rītdienas analīzi par saslimstību un jaunā celma izplatību Latvijā," teica Kariņš.

Jau ziņots, ka SPKC pirmdien, 1. martā, vēstīja, ka ar Covid-19 inficēto cilvēku skaits Latvijā turpina pakāpeniski samazināties – aizvadītajā nedēļā fiksēti kopumā 4667 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19, salīdzinot ar 4813 jauniem gadījumiem pirms septiņām dienām, un saslimstība ir samazinājusies par 3%. Latvijas sabiedrībai kopīgiem spēkiem ir jādara viss, lai neļautu saslimstības trešajam vilnim ieskrieties un nepieciešams saslimstības līkni mazināt jau tagad, uzsvēra SPKC.

Pēdējo septiņu dienu laikā Latvijā veikti kopumā 70 477 testi un vidējais pozitīvo testu īpatsvars ir samazinājies līdz 6,6% (pirms septiņām dienām – kopumā 66 173 testi, pozitīvo testu īpatsvars 7,3%). Veikto testu skaita dinamika pieaugusi par 6,5%, veicot vidēji 10 068 testus dienā (pirms septiņām dienām – 9453 testi dienā).

Epidemiologu aprēķinātais Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) Latvijā uz 28. februāri bija 0,97 (pirms nedēļas bija 1,0). Tas nozīmē, ka 100 saslimušo inficē mazāk nekā 100 citus cilvēkus.

Stacionēto Covid-19 pacientu skaita dinamika pēdējo septiņu dienu laikā saglabājusies iepriekšējā – tika stacionēti vidēji 70 cilvēki dienā. Saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta (NVD) 28. februāra datiem, stacionāros ārstējas 759 Covid-19 pacienti, no kuriem 682 cilvēki – ar vidēju slimības gaitu, bet 77 pacienti – ar smagu slimības gaitu.

"Lai mazinātu jaunā vīrusa paveida izplatību un trešā saslimstības viļņa risku, ir jāturpina atbildīgi ievērot visus noteiktos drošības pasākumus: netikties ar cilvēkiem ārpus savas mājsaimniecības, ievērot fizisko distanci sabiedriskās vietās, kur pulcējas daudz cilvēku, kā arī pareizi jālieto sejas maska, lai tā nosegtu degunu un zodu. Tāpat aicinām stingri ievērot visus epidemioloģiskās drošības pasākumus, izmantojot skaistumkopšanas nozares pakalpojumus, kas kļuvuši pieejami no šodienas, 1. marta. Ievērot attālinātā darba principu, kur tas ir iespējams, ja jādodas uz darbu klātienē, izvērtēt drošības principus un ieviest tos ikdienā. No inficēšanās efektīvi pasargā tikai visu drošības pasākumu kopums," atgādināja SPKC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!