Foto: LETA

Par sešgadīgo bērnu sūtīšanu pirmajā klasē var runāt tikai pēc izmaiņām izglītības standartā, norādīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētājas pienākumu izpildītāja Ilze Priževoite.

Viņa skaidroja, ka bērnu skolas gaitu sākšana no sešu gadu vecuma, ņemot vērā pašreizējo izglītības standartu un saturu, nav iespējama, jo bērni šajā vecumā pārsvarā vēl nav gatavi doties pirmajā klasē.

Tomēr Priževoite nenoliedza, ka, ieviešot izmaiņas izglītības standartā, kā arī izglītības saturā, par agrāku skološanās vecumu runāt ir iespējams. Līdz ar to LIZDA nākotnē vērtēs sagatavotās izmaiņas jaunajā mācību saturā.

Kā ziņots, 2018./2019. mācību gadā bērniem uz skolu varētu būt jādodas jau no sešu gadu vecuma, pirmdien LIZDA padomes sēdē sacīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Lai no 2018./2019. mācību gada sāktu pārmaiņas, nodrošinot mācību procesa sākšanu jau no sešu gadu vecuma, jāmaina izglītības standarts, to pielāgojot atbilstoša vecuma spējām un vajadzībām, uzsvēra Šadurskis. Šadurskis sacīja, ka pie pašreizējā pirmās klases standarta, visticamāk, daļa nevarēs sākt mācību procesu no sešiem gadiem, tādēļ aktualizējas jautājums par mācību satura reformu.

Tomēr politiķis uzsvēra, ka "mums nekad nebūs situācija, kad visi būs gatavi skolas gaitas sākt vienā laikā".

Šadurskis uzsvēra, ka tostarp arī ekonomisku apsvērumu dēļ valsts nevar atļauties skolēnus skolā turēt līdz 19 gadu vecumam. Arī samazināt mācību gadu skaitu izglītības iegūšanai nevarot, jo tādā gadījumā "vidusskolas atestātus neatzīs ne tikai Kembridžā, bet arī visur citur", norādīja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!