Foto: AFP/Scanpix
Zvaigžņu un planētu vērotāji visā pasaulē sestdien cer, ka debesis nebūs apmākušās, lai varētu aplūkot pilnu Mēness aptumsumu, kas šogad būs jau otrais, pirmais bija vērojams jūnijā, sestdien vēsta laikraksts "Diena".

Arī ar skaidrām debesīm var būt par maz, lai redzētu Mēness aptumsumu, jo pietiekami retā parādība ne vienmēr ir novērojama Eiropā. Vislielākās izredzes būt par šīs parādības aculieciniekiem ir Aļaskas, Havaju salu, Kanādas ziemeļrietumu, Austrālijas, Jaunzēlandes un Āzijas centrālās un austrumu daļas iedzīvotājiem, atsaucoties uz astronomijai veltīto interneta vietni "Space.com", vēsta laikraksts.

Ja laikapstākļi nepievils, šoreiz arī Latvijas iedzīvotāji varētu kaut daļēji redzēt Mēness aptumsumu. Latvijas Astronomijas biedrība laikrakstu informē, ka aptumsuma maksimālās fāzes brīdis Rīgā būs pulksten 16:32.

Pilnais aptumsums Rīgā beigsies pulksten 16:57, aptumsuma daļējā fāze beigsies pulksten 18:18, pusēnas aptumsums beigsies pulksten 19:32, vēsta laikraksts.

Pilna Mēness aptumsuma daļējā fāze sāksies jau pirms Mēness lēkta, kas Rīgā sākas pulksten 15:37, Saule rietēs īsi pēc Mēness lēkta (Rīgā Saule riet pulksten 15:43), tāpēc vēl gaišajās debesīs varētu būt grūti pamanīt gandrīz pilnībā aptumšoto Mēness disku, sestdien raksta aģentūra LETA.

Laikraksts norāda, ka nākamā iespēja novērot pilnu Mēness aptumsumu Latvijā būs tikai 2015. gada 28. septembrī. 2012. gadā Latvijā būs novērojams viens pusēnas Mēness aptumsums, kad 28. novembra pēcpusdienā uzlēks Zemes pusēnā iegājis Mēness.

Mēness aptumsums notiek tad, kad Saule, Zeme un Mēness nostājas vienā ģeometriskā līnijā un Zeme atrodas starp Sauli un Mēnesi. Ja viss Mēness ieiet Zemes ēnā, ir vērojams pilns Mēness aptumsums, ja tikai daļa Mēness ieiet Zemes ēnā, notiek daļējs jeb pusēnas Mēness aptumsums, kas netiek uzskatīts par vizuāli iespaidīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!