Asas sabiedrības diskusijas iztaisošais seksuālo minoritāšu Draudzības dienu gājiens Rīgas centrā notiek jau vairākus gadus. Iepriekšējos gadus seksuālo minoritāšu rīkotie pasākumi izraisījuši dažādu ekstrēmu grupējumu agresīvus protestus. Negatīvi par seksuālo minoritāšu pasākumiem izteikušies arī politiķi.

imageFoto galerija

Lai nodrošinātu pasākumu dalībnieku drošību, pērn "praids" notika ierobežotā teritorijā.

Šogad, lai izvairītos no sadursmēm un nekārtībām, policija ieplānojusi vērienīgus drošības pasākumus. Pasākuma dēļ ierobežota satiksme, kā arī daļēji ierobežota gājiena teritorija. Vairākas ielas gājiena tuvumā tiks slēgtas līdz plkst.15 pēcpusdienā.

Draudzības dienu laikā plānotais lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" gājiens sestdien notiek Rīgā, 11. novembra krastmalā. Gājiens sākas ap plkst. desmitiem pie Anglikāņu baznīcas, turpinās pa 11. novembra krastmalu līdz Akmens tiltam un atpakaļ. Pasākums paredzēts līdz plkst.12.

Piektdienas vakarā portāls "Delfi" saņēma informāciju no anonīmiem hakeriem, kuri bija "uzlauzuši" organizācijas "Mozaīka" mājas lapu. Masu medijiem tika izsūtīti saraksti ar visiem reģistrētajiem organizācijas dalībniekiem (minēti uzvārdi, amati, personas kodi, telefoni, adreses un e-pasti).

Pirms pasākuma 11. novembra krastmala ir norobežota ar augstām metāla barjerām, ap kurām dežūrē vairāki simti policistu. Drošības dienestu laivas redzamas arī Daugavā.

Iekļūt gājienā var tikai pie Anglikāņu baznīcas, kur piedalīties gribētāji tiek pārbaudīti ar speciāliem detektoriem.

Pirms plkst.10 pie Vanšu un Akmens tiltiem sāk pulcēties pret praidu noskaņoti protestētāji. Lielākā daļa no tiem ģērbušies organizācijas "No pride" krekliņos. Protestētāji tur rokās plakātus, uz kuriem latviešu, krievu un angļu valodās lasāmi dažādi saukļi, piemēram, "Stop pride!", "Grēks!", "Homoseksuālisms ir nacionālā katastrofa", "Geji ir AIDS izplatītāji" un "Geju importam - nē!" Aktīvisti vienbalsīgi krievu valodā izkliedz: "Pakaļa nav domāta seksam!" un dala skrejlapiņas ar Latvijas Romas katoļu baznīcas kardināla Jāņa Pujāta citātiem.

Uzsākot "Gājienu par vienlīdzību", "Mozaīkas" valdes priekšsēdētāja Linda Freimane klātesošos uzrunāja ar šādiem vārdiem: "Mēs iedomājāmies, ka visi, kas mēs šeit stāvējām pirms 17 gadiem [barikāžu laikā], bijām vienoti savos sapņos un cerībās. Toreiz mēs neaizdomājāmies līdz tam, ka mēs katrs arī esam atšķirīgs, ka mums katram ir kādas pazīmes, ka mūsu sapņi ir daudzveidīgi, krāšņi un dažādi. Es mums visiem novēlu būt pieaugušiem. Būsim nobrieduši un gudri, ļausim šai dažādībai izpausties, lai tai brīvībai un demokrātijai, par kuru mēs toreiz vienoti iestājāmies, šodienas realitātē būtu patiesa nozīme un jēga. Lai tie nebūtu tukši lozungi, kas attiecas tikai uz dažiem, bet uz visiem. Uz mums, kas esam šodien šeit, uz tiem, kuriem nepietika drosmes šodien atnākt, uz tiem, kas uzskata, ka viņus neskar jautājumi, par kuriem mēs šodien runājam un, jā, arī uz tiem, kas vēlas mūs apklusināt. Jo mēs visi esam dažādi, bet valsts mums ir tikai viena!"

"Delfi" žurnālisti novēroja, ka uzkrītoši daudz protestētāju uz gājienu ieradušies kopā ar bērniem. Portālam "Delfi" daži no viņiem, atzina, ka, lai gan par īpaši reliģioziem sevi neuzskata, homoseksuālisms ir briesmīgs grēks. Šāds gājiens, viņuprāt, bērnus mudinās izveidot tradicionālas heteroseksuālas ģimenes.

Kāds pensionārs policistiem stāstījis, ka viņa rīcībā ir informācija, ka daudzus Latvijā pazudušus bērnus nogalinājuši homoseksuālisti, un pārmeta policijai tās bezdarbību. Ziņu aģentūra LETA ap plkst.10 novērojusi, ka vismaz divi cilvēki, kas mēģinājuši caur aizžogojumu piekļūt gājiena dalībniekiem, jau arestēti. "Delfi" žurnālisti ziņo, ka vēl trīs manāmi iereibuši krievu tautības cilvēki arestēti īsi pirms plkst.12.

Līdz plkst.12 Anglikāņu baznīcā notika slēgts praida dalībnieku pasākumus, kuru ar daudzkrāsainajiem "Mozaīkas" karodziņiem, kā arī kaimiņvalstu karogiem apmeklējuši ne vairāk kā 100 cilvēki. Pasākuma konferansjē bija Latvijā pazīstamais žurnālists Kārlis Streips.

Baznīcā uzstājās Eiropas Parlamenta pārstāvis, kurš solīja vienmēr un visur atbalstīt seksuālo minoritāšu tiesības. Akcijas dalībnieki pateicās Latvijas Valsts prezidentam Valdim Zatleram un Rīgas domei par iespēju organizēt gājienu, bet noslēgumā visi tika aicināti kāpt autobusos, kas viņus pēc vēlēšanās nogādās drošākā vietā.

"Delfu" žurnālistiem gājiena dalībnieki neatklāja savu turpmāko pasākumu maršrutu, bet akcijas pretinieki solīja aktīvi cīnīties pret homoseksuālistiem arī nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!