Foto: DELFI Aculiecinieks

Šīs nedēļas nogalē, 20. martā, Latvijā beigsies astronomiskā ziema un iestāsies pavasaris.

Ekvinokcija būs sestdien, 20. martā, pulksten 11.37, liecina portālā "timeanddate.com" publicētie dati. Marta ekvinokcija ir laika moments, kad Saules diska centrs šķērso debess ekvatoru un nonāk debess ziemeļu puslodē. Zemes ziemeļu puslodē sākas astronomiskais pavasaris, bet dienvidu puslodē – rudens.

Saskaņā ar latviešu tautas tradīcijām pavasara ekvinokciju atzīmē kā Lielo dienu, jo diena kļūst lielāka par nakti.

Astronomiskā pavasara sākums ir solārā pavasara vidus. Kalendārais pavasaris sākās 1. martā, bet meteoroloģiskais pavasaris šogad Latvijā iestājās 21. februārī, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra paaugstinājās virs nulles.

Ceturtdiena, 18. marts, būs pirmā diena 2021. gadā, kas garāka par nakti. Katru nākamo dienu saules spīdēšanas ilgums palielināsies par nepilnām piecām minūtēm, līdz 21. jūnijā būs vasaras saulgrieži un dienas garums Rīgā sasniegs 17 stundas un 52 minūtes.

Jau ziņots, ka 2020.-2021.gada kalendārā ziema ar vidējo gaisa temperatūru -2,7 grādi Latvijā kļuva par aukstāko kopš 2012.-2013.gada. Februāra sākums un vidus bija piecus grādus aukstāks par normu, bet februāra trešajā dekādē gaisa temperatūra pakāpās sešus grādus virs normas un sākās meteoroloģiskais pavasaris.

Līdz šim augstākā gaisa temperatūra, kas Latvijā reģistrēta 2021. gadā, ir +14,3 grādi 25. februārī Kolkā. Vēl arī 1. martā valstī valdīja siltums līdz +13 grādiem, bet 9. marta saullēktā Zosēnos termometra stabiņš noslīdēja līdz -21,8 grādiem.

Šīs nedēļas otrajā pusē sals naktīs pastiprināsies līdz -10 grādiem, bet siltākajās pēcpusdienās nākamajā nedēļā gaisa temperatūra pakāpsies mazliet virs +10 grādiem, liecina pašreizējā "Global Forecast System" prognoze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!