Foto: LETA

Sestdien pirmo poti pret Covid-19 Latvijā saņēmuši 1137 cilvēki, bet otro - 38, tādējādi kopumā tikušas vakcinētas 1175 personas, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Sestdien vakcinācija pret Covid-19 pamatā notikusi divos lielajos vakcinācijas centros Rīgā, kuros tika izmēģināta "dzīvās rindas" darbība un kuros kopā tika vakcinētas 1034 personas. Sestdienas kopējais vakcinācijas rādītājs Latvijā gan var pamainīties, jo, iespējams, vakcinācijas iestādes vēl nav ievadījušas visus datus par vakcinētajiem.

Vakcinācijas pret Covid-19 temps nedēļas izskaņā salīdzinājumā ar tās vidu ir samazinājies, tomēr kopumā šonedēļ tiks sasniegts jauns rekords - šonedēļ pirmajās sešās nedēļas dienās vakcinēti vidēji 4600 cilvēki dienā, bet līdzšinējais rekords tika sasniegts marta pēdējā nedēļā, kad vakcinēja ap 3400 cilvēkus dienā. Līdz šim lielākais vienā dienā vakcinēto cilvēku skaits ir bijis aptuveni 8500.

Veselības ministrijas skatījumā, vakcinācijas tempus šonedēļ veicināja vairāki aspekti: vēl iepriekšējā nedēļā Latvijā saņemtās vairāk nekā 70 740 Covid-19 vakcīnu devas, kā arī divi izmēģinājumi - liela mēroga vakcinācijas centru darbība Lieldienās un "dzīvās rindas" izmēģinājums 10.aprīlī. Ministrija vērtē, ka abi izmēģinājumi un vakcinācijas gaita ārstniecības iestādēs un pie ģimenes ārstiem "parāda gatavību liela mēroga vakcinācijai" Latvijā.

"Šobrīd vakcinācijas gaitā esam izdarījuši būtiskus izmēģinājumus, lai pārliecinājos par visu vakcinācijas procesā iesaistīto jaudām. Šobrīd prioritāri vakcinējamo iedzīvotāju grupā esošie ir varējuši saņem ļoti plašu vakcinācijas iespēju klāstu - gan saņemt uzaicinājumu vakcinēties tuvākajā vakcinācijas vietā, gan liela mēroga centrā un pat nākot uz brīvo rindu. Jaunnedēļ turpināsim ar jaunas grupas vēršanu vaļā, lai turpinātu vakcinācijas gaitu Latvijā," situāciju vērtējis veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Vakar pirmo poti pret Covid-19 pārsvarā saņēmušas personas ar hroniskām slimībām un to līdzcilvēki, seniori un ārstniecības personas. Vakcinācija ar pirmo poti notikusi 15 iestādēs, un visaktīvāk vakcināciju veica Veselības centru apvienība un "Veselības centrs 4", kas strādā lielajos vakcinācijas centros. Pirmajai potei pamatā izmantota "AstraZeneca" vakcīna.

Savukārt otro poti vakar pamatā saņēmuši seniori. Otrajai potei pamatā izmantotas "Moderna" vakcīnas. Vakcinēšana ar otro poti notikusi vien divās iestādēs.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši 150 719 cilvēki, bet abas devas - 26 291 cilvēks. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada 1.janvārī provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši nepilni 8% iedzīvotāju, bet abas - 1,4%.

Pēc Veselības ministrijas sniegtās informācijas, vakcīnas pret Covid-19 līdz šim ir saņēmuši 77 985 iedzīvotāji, kuri ir prioritārajā grupā "Personas virs 60 gadiem", 26 160 iedzīvotāji prioritārajā grupā "Personas ar hroniskām slimībām", vairāk nekā 11 000 sociālās aprūpes centru darbinieku un klientu, bet 1195 iedzīvotāji saņēmuši vakcīnu, jo ikdienā ir saskarsmē ar hroniski slimām personām.

Pavļuts izsaka pateicību iedzīvotājiem, kuri ir atsaukušies uzaicinājumam vai arī paši proaktīvi interesējas par vakcināciju. "Lai varētu turpināt raitu vakcinācijas gaitu, svarīgi, lai ikviens, kurš vēlas vakcinēties, pats sevi piesaka vietnē "manavakcina.lv" vai pa tālruni 8989," mudina politiķis.

Pagājušā gada 28.decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, 9.janvārī sāka potēt ģimenes ārstus, bet no 11.janvāra šī iespēja ir visiem ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kuri to vēlas. Savukārt 10.februārī vakcinēt sāka SAC klientus un darbiniekus, bet 11. un 12.februārī pirmās potes pret Covid-19 saņēma valsts augstākās amatpersonas un vairāki eksprezidenti.

Lietošanai Eiropas Savienībā pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Janssen", pēdējās no kurām Latvijā vēl nav piegādātas. Taču visu šo medikamentu piegādes līdz pat pavasarim regulāri kavējās, tāpēc kavējās arī masveida vakcinēšanas sākšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!