Foto: LETA
Sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa režīmu plānots piemērot arī strādniekiem, kas nodarbināti akmeņu lasīšanas darbos sējumu, stādījumu un zālāju platībās, paredz Saeimā ceturtdien, 5. maijā, pirmajā lasījumā atbalstītie un par steidzamiem atzītie grozījumi iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā.

Saeimas preses dienestā portālu "Delfi" informēja, ka izmaiņas paredz atviegloto nodokļa režīmu piemērot arī sezonas strādniekiem, kuri lauksaimniecībā izmantojamās zemes platībās, kas kārtējā gadā ir pieteiktas vienotajam platības maksājumam, strādās akmeņu lasīšanas darbos.

Patlaban sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokli var piemērot strādniekiem sezonas rakstura darbos augļukoku, ogulāju un dārzeņu sējā vai stādīšanā, sējumu un stādījumu kopšanā, ražas novākšanā, augļu, ogu un dārzeņu šķirošanā.

Sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa likme ir 15%. Tā iepriekš noteikta, lai mazinātu ēnu ekonomiku, tostarp nelegālo nodarbinātību sezonas lauksamniecības darbos, kā arī atvieglotu administratīvo slogu darba devējiem, ņemot vērā lauksaimniecības nozarei raksturīgo nevienmērīgo sezonālo nodarbinātību.

Tāpat grozījumi paredz no līdzšinējām 65 līdz 90 kalendāra dienām palielināt dienu skaitu, kad sezonas darbos no 1. aprīļa līdz 30. novembrim nodarbinātā ienākumam var piemērot sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa režīmu.

Lai likuma grozījumi stātos spēkā, tie Saeimas sēdē vēl jāskata otrajā – galīgajā – lasījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!