Foto: LETA
"Sorosa fonds – Latvija (SFL) noraida izskanējušo informāciju, ka fonds it kā solījis naudu Latvijas Studentu apvienības (LSA) līderim Edvardam Ratniekam par Valsts prezidenta Valda Zatlera atbalstīšanu, žurnālistiem trešdien sacīja SFL izpilddirektors Andris Aukmanis.

"Par šādu gadījumu es uzzināju tikai no atsevišķiem medijiem un varu droši teikt, ka Sorosa fonds ir bezpartejisks, nepiedalās un nefinansē nekādas partijas, manifestācijas vai kampaņas. Tas ir interesants stāsts, par kuru es šodien dzirdu pirmoreizi," pavēstīja Aukmanis.

"Tās ir sarunas, kas notikušās ar mums nesaistītām personām, un Sorosa fonda vārds, kā bieži ir redzams, jau aptuveni septiņus gadus tiek izmantots kā ārējais ienaidnieks atsevišķu cilvēku vajadzībām politiskās spēlēs," notikušo komentēja Aukmanis.

Viņš pastāstīja, ka esot noskaidrojis vienu no piedāvājuma izteicējiem – tas esot kāds students no Rīgas Juridiskās augstskolas, kuru sauc Jānis Griķis. Viņš sacīja, ka trešdien ar Griķi ir ticies, lai pārrunātu notikušo. Tomēr sīkāk komentēt sarunas saturu viņš atteicās, vien norādīja, ka Griķis esot organizācijas "International Youth Union" pārstāvis un šī organizācija no Sorosa fonda nekādus līdzekļus nav saņēmusi.

Aukmanis uzsvēra, ka iepriekš ar Griķi neesot ticies.

Ratnieks, kurš arī bija ieradies uz preses brīfingu, žurnālistiem nevēlējās atklāt cilvēka vārdu, kurš viņam pirmais izteica šādu piedāvājumu. Ratnieks atzina, ka šajā gadījumā vairāk būtu jāpievēršas notikušā būtībai. "Šajā gadījumā būtu jāpievēršas jautājumiem, ka organizācijai, kura nodarbojas ar studiju jautājumiem, tiek piedāvāts iet ielās un protestēt pret kādām lietām," teica Ratnieks.

Viņš arī atgādināja, ka neesot sacījis, ka šīs personas ir saistītas ar Sorosa fondu, bet gan to, ka viņi sarunas laikā ir pieminējuši Sorosa fonda finansējumu.

Laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" trešdien vēstīja – lai masu akcijās par labu Valdim Zatleram iesaistītos arī studenti, ar Sorosa fondu saistīti cilvēki solījuši lielus labumus gan studentu līderim, gan masu skatu dalībniekiem – potenciālajiem protestētājiem. Pēdējiem solīta Sorosa apmaksāta bezmaksas ēdināšana un dzirdināšana.

LSA prezidentam 27.maijā ap plkst.22 zvanījis kāds pazīstams cilvēks no Rīgas Juridiskās augstskolas pašpārvaldes, un liels bijis Ratnieka pārsteigums, ka paziņa viņu nevis aicinājis uz kādu piektdienas vakara studentu pasākumu, bet gan izteicis pavisam citus nopietnus, politiskus priekšlikumus.

Runājusi Ratniekam pazīstamā persona, tomēr telefonā nepārprotami bijis dzirdams, ka sakāmo tekstu šai personai priekšā uzcītīgi diktē kāds cits.

Abu zvanītāju teiktais, pēc Ratnieka domām, esot bijis šokējošs, piektdienas vieglajai atmosfērai pilnīgi neatbilstošs. Zvanītāji apgalvojuši, ka Valsts prezidents nākamajā dienā gatavojas veikt "mazu apvērsumiņu" un atlaist Saeimu. Savukārt Ratniekam piedāvāts uzstāties televīzijā uzreiz pēc Zatlera uzrunas. "Ideja bija tāda – jātaisa protesti un jāpadzen lielie oligarhi," piedāvājumu raksturoja Ratnieks.

Par runātāju nodomu nopietnumu Ratnieks pārliecinājies jau nākamajā dienā, kad Zatlers tiešām atlaidis Saeimu. Bet vēl pēc dienas telefona zvans atskanējis atkal. Šoreiz zvanītājs bija kāds Jānis no Rīgas Juridiskās augstskolas.

Pēc sarunas Ratnieks ar Jani norunājuši satikties otrdien kādā Doma laukuma kafejnīcā.

"Jānis esot stāstījis, ka ir pielicis lielas pūles, lai pārliecinātu "Vienotības" vadītājus par atbalstu Saeimas atlaišanai: "Braucu ar taksometru no Igaunijas un visu ceļu zvanīju visiem pēc kārtas, sākot ar Dombrovska preses sekretāru, beidzot ar Āboltiņu, un skaidroju, ka tā vajag. Izklausījās tā, ka viņa sāks raudāt"," vēsta "Neatkarīgā".

Savu lomu pēdējā laika notikumos Jānis raksturojis ar šādiem vārdiem: "Pieslēdzos kā propagandas aparāts", jo prezidentam nav ne partijas, ne viņš var noalgot "savu Stendzenieku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!