Foto: F64
NATO garantē gan lielo, gan mazo dalībvalstu drošības intereses, tā ceturtdien atvadu vizītē Rīgā pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru sacīja NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Shēfers.

"Es varu jums apgalvot, ka drošība ir garantēta. Tā ir NATO būtība," sacīja alianses ģenerālsekretārs.

Vienlaikus gan Shēfers norādīja, ka gan šeit Rīgā, gan citās galvaspilsētās vienmēr ir uzsvēris, ka drošība un stabilitāte maksā naudu.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, kas notiktu, ja ekonomiskās krīzes dēļ Latvija samazinātu savu atbalstu misijai Afganistānā, Shēfers sacīja: viņš nav saņēmis nekādas norādes, ka ekonomiskā krīze Latvijā varētu novest pie Latvijas aktivitātes samazināšanās Afganistānā.

Zatlers uzsvēra, ka Latvija būs uzticams partneris un pildīs savas saistības Afganistānā. Latvijā iespējas samazināt savu atbalstu NATO misijai nav apsvērtas pat diskusiju līmenī, apgalvoja prezidents.

Shēfers sacīja, ka Latvija spēlē nozīmīgu lomu NATO un ir pilntiesīga tās dalībvalsts.

Tāpat NATO ģenerālsekretārs sacīja, ka alianse tupinās patrulēšanu Baltijas valstu gaisa telpā, jo esot būtiski redzēt NATO fizisku klātbūtni Baltijas reģionā.

Vērtējot alianses misiju Afganistānā, Shēfers teica, ka tā vēl joprojām ir liels pārbaudījums, taču progress esot redzams, jo 2001.gadā situācija Afganistānā bija līdzīga kā viduslaikos, bet tagad tas ir mainījies. "Ir milzīgi izaicinājumi, bet ir arī liels progress," vērtēja Shēfers.

Ceturtdien Shēfers tikās arī ar premjeru Valdi Dombrovski, kas pateicās NATO ģenerālsekretāram par ieguldījumu Latvijas līdzdalības nodrošināšanā NATO, tostarp NATO valstu un valdības vadītāju samita organizācijā 2006.gadā Rīgā, portālu “Delfi” informēja Valsts kancelejā.

Sarunas laikā Dombrovskis un Shēfers pārrunāja aktuālos starptautiskās drošības un aizsardzības jautājumus, tai skaitā par Baltijas valstu līdzdalību NATO jaunās stratēģiskās koncepcijas izstrādē, NATO patrulēšanu Baltijas valstu gaisa telpā un par Latvijas dalību starptautiskajā operācijā Afganistānā. NATO ģenerālsekretārs uzsvēra, ka ir būtiski turpināt Latvijas dalību starptautiskajā misijā Afganistānā arī ekonomikas krituma un valsts budžeta izdevumu samazināšanas situācijā. Ministru prezidents atzina, ka misija Afganistānā ir Latvijas prioritārā misija, kam tiks arī turpmāk nodrošināts valdības atbalsts.

NATO ģenerālsekretārs pateicās par līdzšinējo sadarbību un norādīja, ka Latvija un pārējās Baltijas valstis ir bijis nozīmīgs NATO partneris drošības nodrošināšanā.

Šī ir sestā Shēfera vizīte Latvijā.

Kā ziņots, šī ir Shēfera atvadu vizīte, pirms viņš beigs pildīt NATO ģenerālsekretāra pienākumus. Augustā viņa vietā stāsies Anderss Fogs Rasmusens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!