NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hofs Shēfers trešdien pēc NATO valstu vadītāju sanāksmes sesijas pauda gandarījumu par Rīgas samita laikā paveikto un norādīja, ka samits pilnībā attaisnojis uz to liktās cerības.
Samitā panākta vienošanās par alianses spēku kontingenta palielināšanu Afganistānā, paziņots par NATO ātrās reaģēšanas vienības gatavību darbam, parakstīts līgums par raķešu aizsardzības sistēmas izveidi, panākta vienošanās par finansējuma palielināšanu aizsardzības nodrošināšanai un apstiprinātas vadlīnijas alianses reformām nākamajiem 10 līdz 15 gadiem.

Tas liecinot par NATO gatavību cīnīties ar 21.gadsmita globālās drošības izaicinājumiem, pauda Shēfers.

Alianses dalībvalstis samita laikā arī vienojās ciešāk sadarboties ar partnervalstīm un potenciālajām alianses dalībvalstīm, kā arī citām starptautiskajām un nevalstiskajām organizācijām, lai uzlabotu NATO darbību visā pasaulē.

Nākamā NATO līderu sanāksme notiks 2008.gada pavasarī. Nākamā samita darbakārtībā paredzēts pieņemt lēmumus par alianses paplašināšanos un tālāko pārveidošanos. NATO ģenerālsekretārs samita noslēgumā vairākkārt pateicās Latvijas prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, Latvijas valdībai un iedzīvotājiem par veiksmīgu samita organizēšanu un pauda prieku par Rīgā pavadīto laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!